ΙΔΙΩΤΕΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ... ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...

Τον διακόπτη της σπατάλης του οδικού φωτισμού στον οποίο
ετησίως δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι καταναλώνεται ένα MW (!) συνολικά επιχειρεί να κατεβάσει με δύο πρωτοβουλίες η πολιτεία. Το υπουργείο Εσωτερικών ...
στα πρότυπα του εξωτερικού και σε συνεργασία με τους δήμους ετοιμάζεται μέσα στην νέα χρόνια να προκηρύξει με συμπράξεις δημοσίου –ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα πρώτα έργα διαχείρισης φωτισμού δρόμων, στα οποία η επένδυση θα μπορεί να αποσβεστεί από την μεγάλη εξοικονόμησης ενέργειας που θα προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ αυτό το διάστημα οι τράπεζες, μέσω του προγράμματος Jessica συντάσσουν ένα σχέδιο σύμβασης με το οποίο θα μπορούσαν να «τρέξουν» ανάλογες επενδύσεις. Όπως όμως αναφέρουν, εκείνο που χρειάζεται να προηγηθεί είναι τεχνικές μελέτες από την πλευρά δήμων ή περιφερειών προκειμένου να προσδιοριστούν ποιες είναι οι ανάγκες και τι εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί. Όπως εξηγούν οι ιδιώτες θα αμοίβονται από την μειωμένη δαπάνη που θα προκύπτει για κάθε ΟΤΑ λόγω του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας. «Εάν η εξοικονόμηση σε ένα δήμο είναι 500.000 ευρώ το χρόνο με μία επένδυση 5 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση π.χ λαμπτήρων αυτό σημαίνει ότι θα δίνουμε τις 500.000 ευρώ για 10 ή 15 χρόνια που θα είναι η διάρκεια της σύμβασης για να αποπληρώσουμε το ύψος της επένδυσης» αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που είναι πολύ κοντά στο σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι στο εξωτερικό, αντίστοιχα έργα έφεραν 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τον οδοφωτισμό της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι υπεύθυνη για μία σειρά από κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η τελευταία έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μελέτη για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, από τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση ενέργειας που για κάθε μια οδό μπορεί να φτάσει από το 35% έως και το  60%. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης ο καλύτερος φωτισμός στους δρόμους, η μέγιστη οδική ασφάλεια, η μεγάλη διάρκεια ζωής των φαναριών, η μείωση της αναγκαίας συντήρησης και άρα η μείωση του σχετικού κόστους. Η εκπόνηση της μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2014. Μέχρι σήμερα έχει γίνει η καταγραφή και εισαγωγή των στοιχείων για κάθε φωτιστικό σε μία βάση δεδομένων και η ανάπτυξη και εγκατάσταση Διαδραστικού Ψηφιακού Χάρτη Απεικόνισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού.

Η καταγραφή αυτή αποτελεί πιλοτική εφαρμογή και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Από τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της μελέτης του ΕΜΠ προκύπτει ότι:

-Η ελάχιστη ένταση φωτισμού στην πλειοψηφία των οδών είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη αποδεκτή.

-Η συνολική ενέργεια που καταναλώνεται ανέρχεται στο 1MW περίπου που κατά τους μελετητές του ερευνητικού έργου κρίνεται εξαιρετικά μεγάλη.

Από τα αποτελέσματα της ειδικής μελέτης στο σύνολό της, αναμένεται να προκύψει η τεχνολογία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φωτιστικών που θα πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα κόστους- οφέλους.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, οικονομικών πόρων και μείωση της δαπάνης συντήρησης. Αυτό γίνεται με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων παλαιότερης τεχνολογίας με αποδοτικότερα σύγχρονα φωτιστικά σώματα, συμβάλλοντας στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: www.newmoney.gr