ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; «Όχι» στον τοξικό θάνατο της Μεσογείου

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών στη
Μεσόγειο εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Μεσογείου, ενώ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά και να προστατέψουν τη Μεσόγειο και τους λαούς της.
Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι θα συμμετάσχει οργανωτικά και θα λάβει μέρος ενεργά στο δεκαήμερο κινητοποιήσεων που έχει αποφασισθεί για τον σκοπό αυτό, καλεί δε όλο το ναυτεργατικό κόσμο και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο-συναυλία που διοργανώνεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση με το Αμερικάνικο πλοίο «CAPE RAY» στο οποίο έχουν μεταφερθεί 570 τόνοι υγροποιημένων αερίων και στο οποίο ήδη γίνεται με πλήρη μυστικότητα εν πλω η υδρόλυση στα νότια της Κρήτης στην θάλασσα της Μεσογείου.
Το σχέδιο προβλέπει την εν πλω υδρόλυση των δραστικών ουσιών στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, η οποία θα διαρκέσει 2 έως 3 μήνες ενώ στην συνέχεια τα επικίνδυνα απόβλητα από την παραπάνω διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στην Γερμανία και στην Φιλανδία σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Τα χημικά αυτά όπλα κατασκευάστηκαν στην Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και από πολυεθνικές που έβγαλαν τεράστια υπερκέρδη, όμως οι χώρες αυτές δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο στην δημόσια υγεία αλλά ούτε επωμίζονται το οικονομικό κόστος το οποίο μεταβιβάζουν στους λαούς της Μεσογείου.
Επιστημονικοί φορείς, οικολογικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί φορείς και εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους για το ενδεχόμενο ατυχήματος καθώς επίσης υπογραμμίζουν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την περιοχή εάν αυτή μολυνθεί από τα χημικά υποπροϊόντα (απόβλητα) οι οποίες θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές για την δημόσια υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει:
· Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο.
· Απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Μεσογείου. Δικαιώματα στην υγεία, στην ζωή, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην πλήρη ενημέρωση και προστασία των πολιτών.
· Πιστεύουμε ότι η μοναδική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η λήψη μέτρων για την απαγόρευση κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του κόσμου χωρίς καμιά εξαίρεση.
· Την στήριξη και συμμετοχή της στο κίνημα εναντίον της καταστροφής των χημικών στην Μεσόγειο που αναπτύσσεται σε όλον τον ελλαδικό χώρο αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
· Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά και να προστατέψουν την Μεσόγειο και τους λαούς της.
Η ΠΕΝΕΝ στο κίνημα που έχει δημιουργηθεί, σε πανελλήνια κλίμακα, κατά της καταστροφής των χημικών στην Μεσόγειο, θα συμμετάσχει και οργανωτικά και θα λάβει μέρος ενεργά στο 10ήμερο κινητοποιήσεων που έχει αποφασισθεί για τον σκοπό αυτό». http://www.hellasforce.com/blog/akoui-kanis-ochi-ston-toxiko-thanato-tis-mesogiou/