Τι αλλάζει στις αναβολές για τον στρατό το προσωπικό των ΕΔ και τα ΕΑΣ - Νόμος σκούπα Γεννηματά

Σε σχέδιο νόμου που έχει να κάνει με τους φάρους η ΑΝΥΕΘΑ Φώφη
Γεννηματά περνά αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις αναβολές, τους ανυπότακτους,τις περιπτώσεις εξαγοράς θητείας,τους αντιρρησίες συνείδησης αλλά και μια σειρα θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό των ΕΔ.

Για παράδειγμα ρυθμίζει θέματα που έχουν να κάνουν με οικογένειες στρατιωτικών που έχουν μέλος με σοβαρά προβλήματα υγείας και άλλα πολλά.

Τέλος περιγράφεται ακριβώς το καθεστώς εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από τα ΕΑΣ.

Το ακριβές κείμενο των προβλέψεων του σχετικού νομοσχεδίου:



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ – ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο 22: Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Στο άρθρο 18 του ν.3421/2005 (Α΄302):
α. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε. Σπουδαστές Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.»
β. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Το εικοστό όγδοο για τους αναφερομένους στην περίπτωση γ΄.»
γ. Στην παράγραφο 2 προστίθεται υποπαράγραφος ε ως εξής:
«ε. Το εικοστό έκτο για τους αναφερομένους στην περίπτωση ε΄.»

Άρθρο 23: Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού

Στο άρθρο 23 του ν.3421/2005:
α. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Έχουν αδελφό που υποχρεούται να καταταγεί ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.»
β. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η αναβολή κατάταξης λόγω ύπαρξης αδελφού που υποχρεούται για κατάταξη ταυτόχρονα, διακόπτεται αν ο αδελφός αυτός δεν καταταγεί, για οποιοδήποτε λόγο, την καθορισμένη ημερομηνία.»

Άρθρο 24: Αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους

Η παράγραφος 7 του άρθρου 29 του ν.3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών αποφασίζει οριστικά εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της αίτησης στη Στρατολογική Υπηρεσία για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, κοινοποιώντας παράλληλα την απόφασή της και στους ενδιαφερομένους και στη Στρατολογική Υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες. Η αλληλογραφία τηρείται στο αρχείο της Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών.»

Άρθρο 25: Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια

Στο άρθρο 33 του ν.3421/2005:
α. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Έναν κατώτερο αξιωματικό του Σώματος Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, εκτός από την περίπτωση κατάταξης εφέδρων, οπότε είναι δυνατό να στελεχώνεται από κατώτερο αξιωματικό της μονάδας που χειρίζεται θέματα στρατολογίας.
Χρέη γραμματέα του ειδικού στρατολογικού συμβουλίου εκτελεί υπαξιωματικός.»
β. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Χορηγούν αναβολές κατάταξης για λόγους υγείας και εντάσσουν τους οπλίτες σε κατηγορίες σωματικής ικανότητας, πλην αυτής των ακατάλληλων για στράτευση, εκδίδοντας ομόφωνα αιτιολογημένες αποφάσεις για όλες τις ως άνω κατηγορίες σωματικής ικανότητας, πλην της πρώτης κατηγορίας (Ι/1).»
γ. Προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Ειδικά για την κατάταξη εφέδρων είναι δυνατή η συγκρότηση Ειδικού Στρατολογικού Συμβουλίου (ΕΣΣ) στην έδρα κάθε Επιστρατεύουσας Αρχής με αρμοδιότητα την εξέταση των εφέδρων που κατατάσσονται στις μονάδες της Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της. Τα καθοριζόμενα στις ως άνω παραγράφους ισχύουν και για τα ΕΣΣ που λειτουργούν στις Επιστρατεύουσες Αρχές.»

Άρθρο 26: Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυποτάκτων για λόγους υγείας
Στο άρθρο 37 του ν.3421/2005:
α. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η εξέταση του ασθενούς γίνεται κατά την ημερομηνία που υποχρεούται για κατάταξη και μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από αυτή. Ειδικά προκειμένου για ασθενείς που πάσχουν από ανίατη σωματική βλάβη ή πάθηση και είναι καταφανώς ακατάλληλοι για στράτευση, η εξέταση μπορεί να γίνει και μετά τις παραπάνω προθεσμίες.»
β. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν.3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν πρόκειται για ασθενείς που έχουν βλάβη ή πάθηση, της οποίας η ίαση προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τέσσερις μήνες, η αλληλογραφία υποβάλλεται στην αρμόδια Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών (ΔΣΥ), που αποφασίζει για τη μετακίνηση της ημερομηνίας κατάταξης μέχρι και τέσσερις μήνες, κοινοποιώντας την απόφασή της στον ενδιαφερόμενο και τη Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ). Η αλληλογραφία τηρείται στο αρχείο της ΔΣΥ. Η ημερομηνία και η μονάδα κατάταξης καθορίζονται από τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.»
γ. Η παράγραφος 8 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Αν οι ασθενείς κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) μέχρι και τέταρτης (Ι/4), υποχρεούνται να καταταγούν εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), με σημείωμα κατάταξης, και οπωσδήποτε εντός πενθημέρου, από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα νέας εξέτασης. Αν η επιτροπή αποφανθεί ότι δικαιούνται αναβολή λόγω υγείας, η αναβολή αρχίζει από την ημερομηνία που ήταν υποχρεωμένοι να καταταγούν αρχικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).»

Άρθρο 27: Εξαγορά – Άρση Πρόσθετων Στρατιωτικών Υποχρεώσεων
Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 43 του ν.3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Η Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών αποφασίζει οριστικά και αιτιολογημένα για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης, κοινοποιώντας την απόφασή της στη μονάδα του ενδιαφερομένου για την ενημέρωση των ατομικών του εγγράφων και του ίδιου, καθώς και στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία. Η αλληλογραφία τηρείται στο αρχείο της Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών.»

Άρθρο 28: Ανυπότακτοι

Στο άρθρο 51 του ν.3421/2005:
α. Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Με την παρουσίαση του ανυποτάκτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή για τη διακοπή της ανυποταξίας του.»
β. Στην παράγραφο 3 προστίθεται περίπτωση ζ΄ ως εξής:
«ζ. Με την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 154 και επομένων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»

Άρθρο 29: Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικών κατηγοριών ομογενών
Στο άρθρο 55 του ν.3421/2005:
α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι ομογενείς, οι οποίοι διακόπτουν τη μόνιμη κατοικία τους στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Κιργισία, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Ουκρανία, στο Ουζμπεκιστάν, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Τατζικιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στην Αλβανία και στην Τουρκία και έρχονται στην Ελλάδα, απευθείας ή μέσω άλλης χώρας, και έκτοτε κατοικούν σε αυτήν, δικαιούνται:»
β. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Όσοι υπαχθούν στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες, ενδεχομένως, κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, πριν την αρχική υπαγωγή τους σε οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος άρθρου. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται με παραγραφή και αίρονται όλες οι σχετικές συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.»

Άρθρο 30: Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών που έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους
Στο άρθρο 57 του ν.3421/2005 οι παράγραφοι 4 και 5 αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Όσοι διετέλεσαν ή διατελούν σε ανυποταξία και έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος άρθρου, εφόσον έχουν ήδη καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2016, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι.
5. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται με παραγραφή, αίρονται οι σχετικές συνέπειες και οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου».

Άρθρο 31: Θητεία Ειδικών Κατηγοριών Οπλιτών
Το άρθρο 73 παρ. 5 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Όσοι μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού, έχουν υπαχθεί ή έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 3282/2004 (Α΄208) εξακολουθούν να διέπονται από την ίδια διάταξη. Επίσης, οι ημέρες αδείας, που χορηγήθηκαν κατ’ εφαρμογή της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 24 του άρθρου 82 του ν.3057/2002 (Α΄239) θεωρούνται εξ ολοκλήρου ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζονται στα όρια της συνολικής διάρκειας των αδειών, όπως αυτά καθορίζονται από το άρθρο 41.»

Άρθρο 32: Ρύθμιση θεμάτων αντιρρησιών συνείδησης

Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 79 του ν. 3883/2010 (Α΄167) αντικαθίστανται ως εξής:
«3. Όσοι διετέλεσαν ή διατελούν σε ανυποταξία και έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος άρθρου, εφόσον έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στις διατάξεις περί αντιρρησιών συνείδησης (Κεφάλαιο Ι΄ του ν.3421/2005) μέχρι και την 1 Ιανουαρίου 2016 και παρουσιαστούν εμπρόθεσμα για την εκπλήρωση της εναλλακτικής τους υπηρεσίας, λόγω της ως άνω υπαγωγής τους, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι.
4. Το αξιόποινο της ανυποταξίας των παραπάνω εξαλείφεται με παραγραφή, αίρονται οι σχετικές συνέπειες και οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.»

Άρθρο 33: Αναβολή κατάταξης των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
1. Στο ν.3421/2005, μετά το άρθρο 19, προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:
«Άρθρο 19Α: Αναβολή κατάταξης των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατευσίμων που εργάζονται ως ερευνητές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για όσο χρονικό διάστημα που διαρκεί η έρευνά τους.»
2. Η αναβολή της παραγράφου 1 διακόπτεται με την κατά οποιοδήποτε τρόπο απώλεια της ιδιότητας του ερευνητή του ως άνω Οργανισμού ή με αίτηση των δικαιούχων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται με πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζονται οι υποχρεώσεις όσων λαμβάνουν την ως άνω αναβολή κατάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι προθεσμίες υποβολής τους, οι κυρώσεις που επιβάλλονται για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών τους, καθώς και κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια και οι λοιπές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
4. Σε περίοδο γενικής επιστράτευσης ή πολέμου είναι δυνατόν, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, να αναστέλλεται η εφαρμογή του παρόντος άρθρου και να διακόπτονται οι αναβολές κατάταξης που χορηγήθηκαν κατ’ εφαρμογή του.»

Άρθρο 34: Αντικατάσταση όρων στρατολογικής νομοθεσίας
1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Στρατολογικό Γραφείο» ή το αρκτικόλεξό του «ΣΓ», αντικαθίσταται από τον όρο «Στρατολογική Υπηρεσία» ή το αρκτικόλεξό του «ΣΥ» αντιστοίχως.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Διοίκηση Στρατολογίας» ή το αρκτικόλεξό του «ΔΣΛ», αντικαθίσταται από τον όρο «Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών» ή το αρκτικόλεξό του «ΔΣΥ» αντιστοίχως.
3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Διεύθυνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας» ή η συντομογραφία του «ΔΣΛ/ΓΕΕΘΑ», αντικαθίσταται από τον όρο «Διεύθυνση Στρατολογικού Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας» ή τη συντομογραφία του «ΔΣΣΝΣ/ΓΕΕΘΑ» αντιστοίχως.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ – ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Άρθρο 35: Κάλυψη δικαστικών εξόδων
Το άρθρο 64 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγγράφονται πιστώσεις για την κάλυψη των εξόδων μελών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται είτε σε ενέργεια είτε σε αποστρατεία, στα οποία υποβάλλονται με την ιδιότητα των κατηγορουμένων ή εναγομένων ή πολιτικώς εναγόντων, σε δίκες που αφορούν την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Στις πιστώσεις αυτές συνυπολογίζονται και τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται τα μέλη των οικογενειών των εν λόγω δικαιούχων, τα οποία συμμετέχουν στις ίδιες ως άνω δίκες με την ιδιότητα των κατηγορουμένων, εναγομένων ή πολιτικώς εναγόντων.
2. Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παραπάνω εξόδων, ο υπολογισμός του ύψους του ποσού που καταβάλλεται και κάθε σχετικό θέμα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας εντός έξι (6) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος.
3. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 2, οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του ν. 1481/1984 (Α΄152), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν.2018/1992 (Α΄33) και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν.3103/2003 (Α΄23), καθώς και οι διατάξεις του π.δ. 15/2007 (Α΄11), εφαρμόζονται αναλόγως και για τους κάθε είδους και κατηγορίας στρατιωτικούς ή πολιτικούς υπαλλήλους των Ενόπλων Δυνάμεων ή μελών των οικογενειών τους για την υπεράσπιση ή την παράστασή τους ως πολιτικώς εναγόντων ενώπιον δικαστικών αρχών σε υποθέσεις που πηγάζουν από την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.»

Άρθρο 36: Μέριμνα προσωπικού με οικογενειακά προβλήματα υγείας
Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.1911/1990 (Α΄166) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει τέκνο που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down είτε σύζυγο ή γονέα ή άγαμο τέκνο που πάσχει από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούται ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν της κανονικής, μέχρι τριάντα (30) ημέρες το χρόνο.»

Άρθρο 37: Άδεια ορισμένων κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού

Η ειδική πρόσθετη άδεια μετ’ αποδοχών δέκα (10) ημερών πέραν της κανονικής, η οποία χορηγείται με την υπ’ αρ. 2003075/204/0022/1-1-1995 (Β΄33) κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χορηγείται, μετά την ορκωμοσία τους, και σε μόνιμους εν ενεργεία Αξιωματικούς, μόνιμους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς, εθελοντές και εφέδρους Υπαξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι εργάζονται σε αντίστοιχες με τις αναφερόμενες στην ως άνω κοινή απόφαση ειδικότητες στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), μετά από συνεχή υπηρεσία ενός (1) έτους στα εν λόγω νοσοκομεία και σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία τους.

Άρθρο 38: Εργασία Αποκλειστικών Νοσοκόμων
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.4132/2013 (Α΄59) αντικαθίσταται ως εξής:
«Στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στις ιδιωτικές κλινικές, στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), δύνανται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς που νοσηλεύονται αποκλειστικοί νοσοκόμοι και αποκλειστικές νοσοκόμες, που δεν συνδέονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τις ιδιωτικές κλινικές, τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΝΙΜΤΣ και φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.»
2. Στο άρθρο 2 του Ν. 4132/2013 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσφορά των υπηρεσιών των αποκλειστικών νοσοκόμων σε νοσηλευομένους στα Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΝΙΜΤΣ, τα απαραίτητα προσόντα τους, η διαδικασία επιλογής τους από νοσηλευομένους, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων και κάθε σχετικό θέμα.»

Άρθρο 39: Μειωμένο ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού με τέκνα με ειδικές ανάγκες
Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του ν.3257/2004 (Α΄143) τροποποιείται ως εξής:
«Το προβλεπόμενο, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 1483/1984 (Α΄153), μειωμένο ωράριο εργασίας εφαρμόζεται στο στρατιωτικό προσωπικό και στους στρατιωτικούς δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι α) έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή σύζυγο με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία ή β) με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και στους αναδόχους γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των απασχολούμενων προσώπων κατά μονάδα, υπηρεσία, οργανισμό ή νομικό πρόσωπο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο οποίο εργάζεται το στρατιωτικό αυτό προσωπικό και οι στρατιωτικοί αυτοί δικαστές. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται όσοι εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία.»

Άρθρο 40: Κριτήρια μετατάξεων Υπαξιωματικών

1. Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερομένου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητάς του, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».»


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ – ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 41: Τιμητική απονομή βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες
Στο άρθρο 39 του ν.3883/2010:
α. Οι παράγραφοι 6 και 7 αντικαθίστανται ως εξής:
«6. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με σύμφωνη γνώμη του ΣΑΓΕ, μπορεί να απονέμεται ιδιότητα Εφέδρου εν ενεργεία Αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού ή αντιστοίχων, σε αθλητές που α) επιθυμούν να καταταγούν στις τάξεις των ΕΔ, β) δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, αλλά έχουν συμπληρώσει την ηλικία υποχρεωτικής στράτευσης, όπως αυτή καθορίζεται στο ν. 3421/2005 (Α΄302) και γ) έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μία από τις τρεις (3) πρώτες θέσεις σε ατομικό άθλημα. Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των εν λόγω αθλητών, ανεξαρτήτως φύλου, εφαρμόζονται αναλογικώς οι διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Πριν από την απονομή της ιδιότητας του Αξιωματικού, οι εν λόγω αθλητές εξετάζονται ως προς την κρίση της σωματικής τους ικανότητας από την οικεία ανώτατη υγειονομική επιτροπή. Η εν λόγω απονομή της ιδιότητας του Αξιωματικού και του βαθμού, καθώς και η κατάταξη των εν λόγω αθλητών στις τάξεις των ΕΔ γίνεται μετά το πέρας της ενεργού αθλητικής τους δραστηριότητας ή το αργότερο δύο (2) έτη μετά την τελευταία συμμετοχή τους σε εθνική ομάδα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη βεβαίωση του πέρατος της ενεργού αθλητικής δραστηριότητας και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Μετά την απονομή της ιδιότητας και του βαθμού, οι εν λόγω Έφεδροι Αξιωματικοί:
α. Αποκτούν τη στρατιωτική ιδιότητα, έχουν τα ίδια μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μόνιμους Αξιωματικούς, καθίστανται μέτοχοι των οικείων ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων αλληλοβοηθείας του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο ανήκουν και στα οποία καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές και δεν έχουν υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στο στράτευμα.
β. Εκπαιδεύονται με μέριμνα του Κλάδου τους και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα απόκτησης βασικών γνώσεων εκτέλεσης καθηκόντων αξιωματικών.
γ. Τοποθετούνται και υπηρετούν σε κατάλληλες και σχετικές με το αντικείμενό τους θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των ΓΕ ή του οικείου Κλάδου των ΕΔ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εκπαιδευτών φυσικής αγωγής.
δ. Έχουν δικαίωμα άσκησης χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή, αθλητικών ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προβάλλουν την κοινωνική προσφορά των ΕΔ, κατόπιν έγκρισης του οικείου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
ε. Καθίστανται νεότεροι όλων των λοιπών κατηγοριών ομοιόβαθμών τους αξιωματικών και εντάσσονται σε ειδική επετηρίδα Ολυμπιονικών και παραμένουν, αν το επιθυμούν, στις τάξεις των ΕΔ μέχρι τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας. Η αρχαιότητα με την οποία εντάσσονται σε αυτήν την επετηρίδα καθορίζεται κατά σειρά από την ημερομηνία ονομασίας τους ως Αξιωματικών και τη θέση που έχουν καταλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους και ίσης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχαιότεροι καθίστανται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
στ. Προάγονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή αντιστοίχων, σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου, χωρίς υποχρέωση χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας και χωρίς υποχρέωση φοίτησης σε σχολεία.
ζ. Έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4α.
7. Αθλητές που καταδικάζονται αμετακλήτως για παράβαση των νόμων περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ) εξαιρούνται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Αν ήδη υπηρετούν στις ΕΔ, αποτάσσονται από τις τάξεις τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ΄.»
β. Προστίθενται παράγραφοι 8, 9 και 10 ως εξής:
«8. Οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 εφαρμόζονται:
α. Για τους αθλητές στους οποίους έχει ήδη απονεμηθεί βαθμός Αξιωματικού και υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β. Για τους αθλητές που είχαν ήδη την ιδιότητα του Μονίμου Υπαξιωματικού ή Ανθυπασπιστή. Μετά την απονομή του βαθμού Αξιωματικού:
(αα) Διατηρούν την ιδιότητα του μόνιμου στρατιωτικού.
(ββ) Η υποχρέωση παραμονής τους στο στράτευμα υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο νόμο περί καταστάσεως Υπαξιωματικών του Κλάδου τους.
9. Οι έφεδροι εν ενεργεία Αξιωματικοί με καθήκοντα εκπαιδευτών φυσικής αγωγής έχουν δικαίωμα να ασκούν επ’ αμοιβή δραστηριότητες αθλητικού χαρακτήρα, που προβάλλουν την προσφορά των ΕΔ στο κοινωνικό σύνολο, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού του οικείου ΓΕ.
10. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορούν να μετατάσσονται Έφεδροι Αξιωματικοί της παραγράφου 6 σε Όπλο, Σώμα ή ειδικότητα του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Αξιωματικού του ίδιου βαθμού. Οι μεταταγέντες εγγράφονται στην επετηρίδα της ειδικότητάς τους μετά τους υπηρετούντες ομοιόβαθμούς τους και εξομοιώνονται πλήρως με τους τελευταίους ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, πλην αυτών της μετάταξης. Με απόφαση του Ανωτάτου κατά Κλάδο Συμβουλίου καθορίζονται οι θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη Αξιωματικών σύμφωνα με το εδάφιο α΄, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου.»

Άρθρο 42: Ιατροδικαστές Ενόπλων Δυνάμεων
1. Στο άρθρο 2 του ν.3772/2009 (Α΄112) προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 ως εξής:
«4. Σε υποθέσεις που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων, οι ιατροδικαστικές πράξεις της παραγράφου 1 διενεργούνται σε στρατιωτικά νοσοκομεία, από Αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικότητα ιατροδικαστή. Αν αυτοί αδυνατούν να διενεργήσουν ιατροδικαστικές πράξεις ή κινδυνεύει η έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, η αρμόδια αρχή του στρατιωτικού δικαστηρίου αναθέτει τη διενέργειά τους στους φορείς της παραγράφου 1.
5. Η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας καταρτίζει πίνακα στρατιωτικών ιατροδικαστών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στα οποία υπηρετούν, με ειδική αναφορά στην τοπική τους αρμοδιότητα, τον οποίο κοινοποιεί στις στρατιωτικές εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια με κάθε μεταγενέστερη μεταβολή του.»

Άρθρο 43: Παραμεθόριες περιοχές

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 24 του ν.1892/1990 (Α΄101) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Αποκλειστικά για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, οι τέως επαρχίες Νευροκοπίου του τέως νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως νομού Σερρών, καθώς και οι τέως κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης.»
2. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του ν.1892/1990 αντικαθίσταται ως εξής:
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 25 μπορούν να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης για τις παραμεθορίους περιοχές με αίτησή τους, στην οποία πρέπει να αναφέρεται και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το ακίνητο.»

Άρθρο 44: Κατάργηση «Γραφείων Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό»
Τα Γραφεία Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό, που συστήθηκαν με την υπ’ αρ. 7/1962 Απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης, όπως κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του β.δ. 885/1962 (Α΄224), καταργούνται.

Άρθρο 45: Καταβολή νοσηλίων στρατιωτικών νοσοκομείων
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του ν.2789/2000 (Α΄21) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκαταβάλλουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», στο ΝΙΜΤΣ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία το 90% του συνολικού ποσού που προκύπτει από τα υποβαλλόμενα μηνιαίως σχετικά δικαιολογητικά για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους.»

Άρθρο 46: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων της εταιρείας «ΕΑΣ ΑΒΕΕ»
1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου οι κάτωθι όροι έχουν τις εξής έννοιες:
α. «Εταιρεία»: το νομικό πρόσωπο που θα προκύψει από τη διάσπαση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14Γ του ν.3429/2005 (Α΄314), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του ν.4237/2014 (Α΄36) και η οποία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού κατά την έννοια του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β. «Εργαζόμενοι»: όσοι απασχολούνται στην εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου.
γ. «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου» ή «Πρόγραμμα»: το θεσπιζόμενο με το παρόν άρθρο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο απευθύνεται στους εργαζομένους της εταιρείας.
δ. «Αποζημίωση»: το χρηματικό ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 5 και καταβάλλεται στους δικαιούμενους προς τούτο εργαζόμενους κατά τους όρους του προγράμματος.
2. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για την ένταξη στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι αιτήσεις αυτές δεν υπόκεινται σε ανάκληση.
3. Για τις ανάγκες του προγράμματος, οι εργαζόμενοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
α. Πρώτη κατηγορία: Εργαζόμενοι με προϋπηρεσία έως και 20 έτη.
β. Δεύτερη Κατηγορία: Εργαζόμενοι με προϋπηρεσία από 21 έως και 30 έτη.
γ. Τρίτη Κατηγορία: Εργαζόμενοι με προϋπηρεσία από 31 έτη και άνω.
δ. Ειδική Κατηγορία: Εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, που απασχολούνται στην Κεντρική Διοίκηση της εταιρείας, καθώς και προσωπικό που απασχολείται σε διοικητικές και υποστηρικτικές εργασίες, στις λοιπές εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπως αυτές εξειδικεύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 9.
4. Ως χρόνος προϋπηρεσίας ορίζονται τα έτη πραγματικής παροχής εργασίας στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», έως την 30/09/2014, όσα συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό της αποζημίωσης εξαιτίας καταγγελίας σύμβασης, καθώς και ο χρόνος εκτός υπηρεσίας των επαναπροσληφθέντων δυνάμει των άρθρων 25 και 26 του ν. 2190/1994 (Α΄28). Δε λαμβάνονται υπόψη, για τους σκοπούς συμπλήρωσης της προϋπηρεσίας, συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών και άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών.
5. Ο εργαζόμενος που συνάπτει με την εταιρεία σχετική σύμβαση, αποδεχόμενος όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος προγράμματος, κατά την ημερομηνία λύσης της σχέσης λαμβάνει ως αποζημίωση τα μικτά ποσά που αναφέρονται κατωτέρω, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει:
α. Όλες οι κατηγορίες εργαζομένων:
Λαμβάνουν ποσό ίσο με τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη, χωρίς υπαιτιότητα του εργαζομένου, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το ν. 2112/1920 (Α΄67), και η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του α.ν. 173/1967 (Α΄189).
β. Πλέον του ανωτέρω ποσού, οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν επίδομα προϋπηρεσίας, ως ακολούθως:
(αα) Πρώτη κατηγορία: 3.500 Ευρώ.
(ββ) Δεύτερη κατηγορία: 6.000,00 Ευρώ.
(γγ) Τρίτη κατηγορία: 8.500,00 Ευρώ.
γ. Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία, θα λάβουν, εκτός από το επίδομα προϋπηρεσίας, το οποίο τους αναλογεί από την κατάταξή τους σε μία από τις τρεις πρώτες κατηγορίες βάσει προϋπηρεσίας, επιπλέον ποσόν 8.500,00 Ευρώ.
6. Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνονται όλες οι νόμιμες, φορολογικές ή άλλες, κρατήσεις αναφορικά με την αποζημίωση και την εκτέλεση της εν λόγω σύμβασης, που θα ισχύουν κατά την ημερομηνία καταβολής της αποζημίωσης, και οι οποίες παρακρατούνται από την εταιρεία κατά το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης και αποδίδονται κατά τις κείμενες διατάξεις.
7. Οι τυχόν αξιώσεις των εργαζομένων της εταιρείας που απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπόκεινται στις αποσβεστικές προθεσμίες των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3198/1955 (Α΄98).
8. Εκτός από τις υποχρεώσεις της παραγράφου 5, η εταιρεία δεν αναλαμβάνει καμία άλλη υποχρέωση έναντι των αποχωρούντων στο πλαίσιο του προγράμματος.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες και ρυθμίζονται ζητήματα εφαρμογής του Προγράμματος, όπως ο περαιτέρω προσδιορισμός της ειδικής κατηγορίας εργαζομένων, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, η σειρά προτεραιότητας ένταξης στο Πρόγραμμα, η διαδικασία εξέτασης, αξιολόγησης και αποδοχής των αιτήσεων, ο χρόνος υλοποίησης του Προγράμματος και η λύση των εργασιακών σχέσεων, ο τρόπος ενημέρωσης των εργαζομένων, ο ανώτατος αριθμός αποχωρήσεων ανά κατηγορία, καθώς και κάθε άλλου ζήτημα, η ρύθμιση του οποίου κρίνεται απαραίτητη για την εφαρμογή του Προγράμματος. Με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση μπορεί να ανατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας η ρύθμιση ζητημάτων εφαρμογής του Προγράμματος.http://www.onalert.gr