"Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποφέρει αυξημένο τζίρο"...

Αντιδρούν στο συγκεκριμένο μέτρο το 75% των εμπόρων...



Ως "καθόλου αποτελεσματικό" για την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων τους βαθμολόγησαν το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές πάνω από επτά τους δέκα εμπόρους της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 75%), που...
συμμετείχαν σε τηλεφωνική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) σε δείγμα 110 επιχειρήσεων.

Μόλις το 3% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε το μέτρο ως πολύ αποτελεσματικό, ενώ το 63% δήλωσε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει επιβαρύνει σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Στο ερώτημα δε, αν έχει πραγματοποιηθεί πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλου για τις Κυριακές, μόνο το 1% απάντησε θετικά.

Η έρευνα του ΕΣΘ πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων στις 20 Ιουλίου 2014, πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας «η κίνηση ήταν απογοητευτική», σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο.

Επί του συνόλου των ερωτηθέντων και σε σχετική ερώτηση, το 57% των εμπόρων απάντησαν ότι δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 20 Ιουλίου. Τα παραπάνω στοιχεία διαφοροποιούνται μεταξύ ιστορικού κέντρου και ανατολικής-δυτικής Θεσσαλονίκης: στο ιστορικό κέντρο το 50% των εμπορικών καταστημάτων δεν λειτούργησαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 90% για κάθε περιοχή.

Στην ερώτηση «πώς κυμάνθηκε ο τζίρος σε σύγκριση με τις τρεις Κυριακές των προηγούμενων εκπτωτικών περιόδων», το 94% των επιχειρήσεων, που άνοιξαν την Κυριακή 20 Ιουλίου, απάντησαν ότι ήταν μικρότερος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΕΣΘ να προτείνει τη μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο έως και 31 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε αφενός στη δημοσκόπηση της Αγοράς και αφετέρου σε στατιστικά στοιχεία αντίστοιχων προηγούμενων Κυριακών, που η αγορά ήταν ανοιχτή, τα οποία έδειξαν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης δεν επιτεύχθηκαν» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ, ο οποίος εμμένει στην πάγια θέση του ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να κρίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας -ή όχι- των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Ζητούμε από τους συναδέλφους να τηρήσουν την απόφαση που έλαβε η αγορά της πόλης μας και συγκεκριμένα να μην ανοίξουν καμία Κυριακή μέχρι τις 31 Αυγούστου, δίνοντας ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς», καταλήγει η ανακοίνωση...
newsbeast.gr