''ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ''...

'ΒΟΜΒΑ''  ΡΕΝΤΖΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ...

«Βόμβα» από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντζι. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στη Φλωρεντία, φέρνει...
ως παράδειγμα τη διάσωση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους, για να καταδείξει -και να καταγγείλει- πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί εξουσίας εντός της ΕΕ.

Η Ελλάδα διασώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή είχε δανειστεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» σημείωσε κατά τη διάρκεια εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Α35 στη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Επανέλαβε, δε, το αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα -θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».

Σύμφωνα πάντως με το συντάκτη, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αντίδραση του Ματέο Ρέντζι στην αποτυχία του να λάβει από τους εταίρους του μεγαλύτερα περιθώρια για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας.

«Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντζι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο, που δεν επιτρέπει σε άλλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο κ. Ρέντζι υπονοεί ότι και η χώρα του ήταν στο παρελθόν πολύ υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν. http://www.fimotro.blogspot.gr