Παρέμβαση Μαριά-Σακοράφα στην Ευρωβουλή για τα χημικά της Συρίας …που πλησιάζουν στην Κρήτη

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου.
Όπως επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς, ήδη πάνω  στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Και συνέχισε  ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο νησί αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα κατέθεσε επίσης σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το εάν οι ευρωπαϊκές αρχές προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των πολιτών.

Επίσης, ρώτησε εάν έχουν εξασφαλισθεί εγγυήσεις για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε περίπτωση βλάβης του οικοσυστήματος, με δεδομένο ότι το πλοίο το οποίο διενεργεί την επιχείρηση καταστροφής των χημικών φέρει την σημαία των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν έχουν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας αφού δεν έχουν επικυρώσει τη σχετική διεθνή Συνθήκη. http://olympia.gr/