Πολλά χημικά στις συσκευασίες τροφίμων

Περισσότερες από 170 επικίνδυνες χημικές ουσίες βρήκαν ειδικοί ότι
χρησιμοποιούνται νόμιμα στην κατασκευή συσκευασιών τροφίμων. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να περάσουν από τις συσκευασίες στα τρόφιμα, φτάνοντας έτσι στο πιάτο μας.

Ο κατάλογος των χημικών ουσιών, που εντοπίστηκαν, περιλαμβάνει εκείνες που συσσωρεύονται στο περιβάλλον, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές, καθώς και βενζοφαινόνες και οργανοκασσιτερικες ενώσεις, που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης.

Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με μια σειρά παθήσεων και προβλημάτων, όπως π.χ. με την εκδήλωση καρκίνου, γεννητικών δυσπλασιών, προβλημάτων γονιμότητας, ορμονικές διαταραχές.
Ωστόσο, ο Οργανισμός Προτύπων για τα Τρόφιμα (Food Standards Agency) καθησυχάζει τους καταναλωτές, εξηγώντας ότι όλες οι συσκευασίες τροφίμων ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η παρουσία των χημικών ουσιών δεν εγείρει καμία ανησυχία, εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί.

Από την άλλη, όμως, ο δρ. Jane Muncke, διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ για τη Συσκευασία των Τροφίμων, που διεξήγαγε την παραπάνω μελέτη, δήλωσε ότι «ο καταναλωτής δεν επιθυμεί ούτε περιμένει να βρει στις συσκευασίες τροφίμων του επικίνδυνες ουσίες». Μάλιστα, αν και η πλειοψηφία των ουσιών αυτών πληρεί τα κριτήρια του κανονισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις χημικές ουσίες (REACH), που προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πρέπει να καταχωρούνται και να εγκρίνονται για χρήση, οι κατευθυντήριες γραμμές δεν καλύπτουν τη συσκευασία των τροφίμων.

Με άλλα λόγια, χημικές ουσίες με τοξικές ιδιότητες μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, αλλά όχι σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα, όπως π.χ. οι υπολογιστές.

Πηγή:vita.gr