ΤΡΑΓΩΔΙΑ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Κατακόρυφη αύξηση στις αυτοκτονίες των γυναικών στη χώρα μας παρατηρήθηκε τη διετία 2010-2012, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health». Όπως αποκαλύπτει, στη...
διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες-αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά 122% και από 41 που ήταν το 2010, έφτασαν τις 91 το 2012.
Την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των ανδρών-αυτοχείρων αυξήθηκε κατά 24%, και από 336 που ήταν το 2010 έφτασαν τους 417 το 2012.
Ειδικά, όμως, στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, η αύξηση ήταν της τάξεως του 54%, καθώς οι άντρες που μένουν άνεργοι ή χρεοκοπούν προς το τέλος του εργασιακού βίου τους είναι πιο ευάλωτοι στην αυτοκαταστροφή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και συγκεντρώθηκαν από ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες σε επιστολή τους προς την JECH, η αύξηση της ανεργίας έπειτα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 συσχετίσθηκε με σημαντική αύξηση στα ποσοστά των αυτοκτονιών σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες.
Στην χώρα μας, όμως, υπήρξε χρονική υστέρηση στην εκδήλωση του ίδιου φαινομένου. Έτσι, παρότι η κρίση άρχισε το 2008, οι αυτοκτονίες είχαν πολύ μικρή αύξηση έως το 2010 στους άντρες, ενώ στις γυναίκες μειώθηκαν.
Μετά το 2010, όμως, αυξήθηκαν δραματικά και στα δύο φύλα, με την αύξηση να είναι ιδιαιτέρως σημαντική στις γυναίκες.
Συνολικά, το 2012 οι αυτόχειρες στην χώρα μας ξεπέρασαν τους 500.
Ντροπή σε όλους όσοι έχουν την ευθύνη γι αυτή την τραγωδία. http://www.fimotro.blogspot.gr