Καλοκαίρι με γεύση από Ελλάδα για τους νέους της oμογένειας

Εφθασαν χθες στην Αθήνα έτοιμοι να γνωρίσουν την μακρινή πατρίδα
των γονιών ή των παππούδων τους.
Είναι οι πενήντα νέοι, 15 έως 17 ετών, από τις πέντε ηπείρους που συμμετέχουν από σήμερα, με τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους, στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) που έπειτα από περίπου πέντε χρόνια αδράνειας, χάρη στις προσπάθειες του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Ομογένειας Κυριάκου Γεροντόπουλου, άρχισε να επαναλειτουργεί από φέτος.
Επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιμορφωτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν σε μία ουσιαστική γνωριμία με τη σύγχρονη Ελλάδα, τους περιμένουν τις επόμενες μέρες μέχρι τις 11 Αυγούστου, ημέρα επιστροφής στις χώρες τους.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συνάντηση στην Ελλάδα 50 Νέων της Ελληνικής Διασποράς, ηλικίας 15- 17 ετών, από τις πέντε Ηπείρους» στοχεύει στην ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των νεαρών ομογενών, στην επιβράβευση μαθητών με καλή σχολική επίδοση και εμφανές ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον Ελληνισμό και στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ νέων της ελληνικής διασποράς από διαφορετικές χώρες προέλευσης αλλά με κοινή πολιτισμική ρίζα.
Αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας δεν είναι το μοναδικό όμως που «επέστρεψε» για την ελληνική ομογένεια φέτος. Με απόφαση του κ. Γεροντόπουλου, έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, θα λειτουργήσουν και πάλι φέτος οι κατασκηνώσεις στη Μαλεσίνα, οι οποίες θα φιλοξενήσουν από τις 7 Αυγούστου ελληνόπουλα της διασποράς ηλικίας 9 έως 13 ετών, από διάφορες χώρες, που έχουν τη δυνατότητα μέσα από εκδηλώσεις και επιμορφωτικές δράσεις να πάρουν μια γερή γεύση Ελλάδας.
«Με χαρά ξαναλειτουργούμε αυτά τα προγράμματα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Γεροντόπουλος. «Τα προγράμματα αυτά θα επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα και θα δώσουν την ευκαιρία στους νεαρούς συμπατριώτες μας να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, «που παρά τα στενά χρονικά περιθώρια έκαναν αγώνα δρόμου και κατάφεραν να τα υλοποιήσουμε από φέτος».
Παράλληλα, για φέτος στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών δράσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διοργανώνεται από 31 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας από την Ουκρανία τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν και τη Γεωργία. Στόχο του Προγράμματος, που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αποτελεί μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας των συμμετεχόντων με την ταχύρρυθμη επιμόρφωσή τους στη διδακτική μεθοδολογία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας (kathimerini)