Νέο μνημόνιο βλέπει (και) το Bloomberg

Αρκετά δύσπιστοι εμφανίζονται έξι στους δέκα χρηματιστηριακοί
αναλυτές, μπροστά στο ενδεχόμενο να καταφέρει η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από άντληση εντόκων γραμματίων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο.

Οι περισσότεροι από τους αναλυτές που έλαβαν χώρα στη δημοσκόπηση του Bloomberg εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 θα κλειδώσει στα 12,6 δις. ευρώ, ποσό το οποίο συμβαδίζει απόλυτα με τις πρβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η Ελλάδα δεν εμφανίζεται ικανή να αντλήσει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το κενό. Αυτό θα αναγκάσει σύντομα τους Ευρωπαίους εταίρους της να μπαλώσουν τις τρύπες στο κενό, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει καλύτερες δυνατότητες για πρόσβαση στις αγορές. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται κατ’ επανάληψη ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο δανεισμού, κάτι το οποίο όμως τελεί υπό αίρεση» αναφέρει στο Bloomberg αναλυτής της Sunrise Brokers

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Λ. Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International. «Ένα τρίτο πακέτο δανεισμού δεν κρίνεται μέχρι στιγμής απαραίτητο και θα μπορούσε να αποβεί τοξικό για την ελληνική οικονομία. Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει μπορεί να καλυφθεί από το «μαξιλαράκι» στο ταμείο του ΤΧΣ, εφόσον τα stess tests που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο είναι θετικά για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» αναφέρει χαρακτηριστικά. (defencenet)