Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Παγωμένες» οι τιμές των χειμερινών εξοχικών...

«Βαρυχειμωνιά» επικρατεί στις τιμές των κατοικιών σε δημοφιλείς, άλλοτε, χειμερινούς προορισμούς, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνολικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε  αλματώδη ανάπτυξη. 


Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα θερινά τουριστικά θέρετρα της...
Ελλάδας είναι αυτά που κυρίως προσελκύουν τουρίστες, αλλά και επενδυτές, έχουν ως συνέπεια οι τιμές, σε σύγκριση με πέρυσι, σε κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα να καταγράφουν μείωση πάνω από 6%. 

Από την άλλη, παρατηρείται το φαινόμενο ανόδου των τιμών των κατοικιών σε άλλα χειμερινά τουριστικά θέρετρα, είτε διότι η προσφορά εκεί είναι ακόμη σχετικά μικρή, είτε διότι δεν είναι απολύτως συνδεδεμένα με τα χειμερινά σπορ και είναι δημοφιλή και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των στοιχείων που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στην Αράχωβα, όπου βεβαίως η μέση τιμή πώλησης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (1.918 ευρώ/τ.μ.), το 2019 ήταν χαμηλότερη κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2018. 

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση, 6,3%, στις τιμές των ακινήτων στα Καλάβρυτα το 2019 σε σύγκριση με το 2018, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται φέτος σε 1.235 ευρώ/τ.μ.

Πτώση των τιμών παρατηρήθηκε επίσης στο Μέτσοβο (κατά 3,8%), στην Αμφίκλεια (κατά 3,4%), στην Ελάτη και στο Περτούλι στον νομό Τρικάλων (κατά 3,3%), στα Ζαγοροχώρια, μεταξύ αυτών και στο Πάπιγκο (κατά 2,6%) και στο Πήλιο (κατά 1,9%).

Από την άλλη, παρατηρήθηκαν θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία, τα χωριά της οποίας αποτελούν ανερχόμενο προορισμό και βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία διαμορφώθηκε φέτος σε 1.030 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 21,1% σε σύγκριση με το 2018.  

Αύξηση τιμών κατά 7,5% καταγράφηκε στα ακίνητα στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια τόσο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Η μέση τιμή πώλησης στην εν λόγω περιοχή διαμορφώθηκε το 2019 σε 1.014 ευρώ/τ.μ. Ανοδο τιμών, αν και μικρότερη, καταγράφηκε επίσης στο Καρπενήσι (κατά 3,8%) και στην ορεινή Αρκαδία (κατά 2,2%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης, ο διευθύνων  σύμβουλος της Spitogatos κ. Δημήτρης Μελαχροινός, επεσήμανε τα εξής: «Από τα δεδομένα που εξήγαγε η ομάδα μας για τις τιμές πώλησης ακινήτων στα ελληνικά χειμερινά θέρετρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχει αισθητά μειωμένη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, μιας και η σεζόν τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει σημαντικά. 

Διαφαίνεται ότι το ελληνικό χειμερινό τουριστικό προϊόν έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση. Παρότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων φαίνεται να βελτιώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό να πολλαπλασιάζεται, το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με το καλοκαίρι οριακά μειώνεται. 

Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών, αλλά ως έναυσμα για περισσότερες δράσεις προβολής του εκάστοτε τοπικού τουριστικού προϊόντος»...

Καθημερινή

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.