Πάρε και εσύ μέρος στη δωρεά φαρμάκων στα γηροκομεία


Καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δωρεά φαρμάκων, με σύνθημα: «Δε θα λείπουν. Δε θα λείπουν τα φάρμακα που χρειάζονται, δε θα λείπουν οι στιγμές μας μαζί τους» έχει ξεκινήσει το GIVMED, με στόχο να ενεργοποιήσει τους πολίτες στη δωρεά φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 2.300.000 άνθρωποι στην Ελλάδα
ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, μεταξύ των οποίων τις ανάγκες τους σε φάρμακα. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή περίπου 34.000.000 κουτιά φαρμάκων δεν αξιοποιούνται, λήγουν και πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο.
Επίσης, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αποσύρονται από την αγορά από τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω κοντινής ημερομηνίας λήξης και καταστρέφονται, ενώ παράλληλα μηδενίζεται η αξία τους ως κοινωνικό αγαθό. Παρατηρείται, δηλαδή, από τη μία πλευρά περιορισμένη πρόσβαση στο φάρμακο για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και από την άλλη πλευρά μια τεράστια ποσότητα φαρμάκων καταλήγει στα σκουπίδια.
Το GIVMED | Share medicine Share life είναι το δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων που γεννήθηκε τον Μάρτιο 2016 για να γεφυρώσει ακριβώς αυτό το χάσμα. Από τότε μέχρι σήμερα στηρίζουμε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως άπορους, ηλικιωμένους, παιδιά, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς κ.α. και έχουμε προσφέρει συνολικά 56.359 κουτιά φαρμάκων, αξίας 524.555 μέσω ενός δικτύου 189 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς (κοινωνικά φαρμακεία, γηριατρικές μονάδες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας μεταξύ άλλων).
Η νέα καμπάνια ξεκινά από τους δημότες της Αττικής  και  αργότερα της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης και Λαμίας να δωρίσουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον, στα τοπικά γηροκομεία ή σε κοινωφελείς φορείς του δικτύου GIVMED.
Όπως αναφέρει ο Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής & υπεύθυνος Ανάπτυξης της οργάνωσης, η καμπάνια υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Τιμάμε, Υποστηρίζουμε, Ενισχύουμε το Πρόγραμμα Δωρεάς Φαρμάκων για τις Γηριατρικές Μονάδες».
Μέχρι σήμερα, έχουν δωριθεί  7.030 κουτιά φαρμάκων, συνολικής αξίας 61.600 ευρώ σε 25 μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία στην  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Λαμία, καλύπτοντας το 25% των αναγκών τους σε φάρμακα.
Όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 210 300 7222. Επισκεφθείτε το givmed.org                  www.naftemporiki.gr