Αναβρασμός στην ακτοπλοΐα...

Η κατάσταση στην ακτοπλοΐα είναι έκρυθμη λόγω της πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα τα χρέη να αυξάνουν για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.


Την ίδια ώρα ο... προβληματισμός στα επιτελεία των εταιρειών εντείνεται αφού τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 επιδότηση δόθηκε μόνο για τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα από 8 έως 28 του μήνα.

Για τον μήνα Μάρτιο σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι εταιρείες, η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει συνταχθεί, έχει σταλεί για υπογραφές αλλά “κολλάει” στο υπουργείο Οικονομικών.

Το κόστος των καυσίμων των εταιρειών τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2021 εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση που δόθηκε με βάση τις Συμβάσεις Covid ήταν 6.800.000 ευρώ.

Η περίοδος του Πάσχα έχει χαθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της ακτοπλοΐας: “Ακόμη και να ισορροπήσει η κατάσταση με την πανδημία δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα. Έχουμε ανοίξει τα πλάνα αλλά οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Όλοι θα κινηθούν με το “βλέποντας και κάνοντας”.
Στο μεταξύ έχει προκύψει θέμα με τις συνθέσεις πληρωμάτων. Κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σκοπεύει να επαναφέρει τις θερινές συνθέσεις από την 1η Απριλίου. Σημαίνει ότι θα ναυτολογηθούν περισσότεροι ναυτικοί σε σύγκριση με τις χειμερινές συνθέσεις που ισχύουν τώρα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με επιστολή του προς το ΥΝΑ και θέμα “Συνθέσεις πληρωμάτων ακτοπλοΐα” αναφέρει μεταξύ άλλων: “ Πληροφορηθήκαμε ότι δεν προτίθεστε να παρατείνετε τις ισχύουσες χειμερινές συνθέσεις πληρωμάτων Ακτοπλοΐας το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι θα ισχύει μόνο εάν πάψει η ισχύς των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων και μείωσης των πρωτοκόλλων.
Οι θερινές συνθέσεις των πλοίων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν με τους ισχύοντες περιορισμούς. Εφόσον αυτοί ισχύουν, παρακαλούμε να εξετάσετε την παράταση των χειμερινών συνθέσεων και μετά την 31/3 όπως εξάλλου εφαρμόστηκαν το 2020.Πέραν των ανωτέρω σας υπενθυμίζουμε ότι με την από 15.2.2021 επιστολή μας σας ενημερώσαμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον Κλάδο και τις αρνητικές προβλέψεις για το 2021. Για την ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσιμων αυτών προβλημάτων, τη λήψη μέτρων και την ανταλλαγή απόψεων, σας ζητήσαμε να ορίσετε συνάντηση την επιβεβαίωση της οποίας αναμένομε”.  
Πηγη newmoney.gr