Η απασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα και το έλλειμμα εργατικών χεριών

Έχουµε φτάσει στο σηµείο, να παρακαλάνε οι αγρότες – παραγωγοί τον άνεργο να πάει για δουλειά και ο άνεργος να µην δέχεται. Προφανώς και δεν είναι όλοι τεµπέληδες. Μα τότε γιατί αρνούνται να εργαστούν;   

∆ιότι εάν για την απασχόληση απαιτείται ασφάλιση. Αυτό σηµαίνει ότι καταργείται η κάρτα ανεργίας και σταµατά το επίδοµα.

Και καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η απασχόληση θα είναι µόνιµη, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε ο σκοπός της ύπαρξης της κάρτας ανεργίας είναι η εύρεση εργασίας.

Τι γίνεται όµως όταν, απασχολείται κάποιος ο οποίος κόβει την κάρτα ανεργίας πολλών µηνών ελπίζοντας σε µία µόνιµη εργασία και στην πράξη µετά από µερικές µέρες διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται; Χάνεται η κάρτα ανεργίας και µαζί της τα όποια επιδόµατα εισέπραττε µέχρις ότου βρει εργασία ξανά. Ιστορίες καθηµερινής τρέλας σαν κι αυτή υπάρχουν άπειρες. Και βάζουν απέναντι τους ανέργους και τις επιχειρήσεις: οι µεν δεν ενδιαφέρονται για την απασχόληση, οι δεν µπορούν να βρουν προσωπικό προς απασχόληση.

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις». προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α΄ 38) και διαµορφώθηκε ως εξής:

 

«Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού (Ο.Α.Ε.∆.), που πραγµατοποίησαν ως και εβδοµήντα (70) ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.∆. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουµένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής.»

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: Οι ανάγκες για την απασχόληση εργαζοµένων στην αγροτική οικονοµία είναι ιδιαίτερα αυξηµένες σε διαφορετικές εποχές του έτους, ανάλογα µε τις καλλιέργειες, για ορισµένο χρονικό διάστηµα κάθε φορά, συνήθως µερικών εβδοµάδων. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται το φαινόµενο της έλλειψης εργατικών χεριών για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών. Καθίσταται, έτσι, αναγκαία η λήψη επιπλέον µέτρων, ώστε να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι καλλιεργητικές εργασίες και να µη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία. Η προτεινόµενη διάταξη έχει σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί µεγαλύτερος αριθµός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται µε τις εποχιακές εργασίες, προκειµένου να µην στερηθούν των επιδοµάτων ανεργίας. Επιπλέον, µε την παρούσα ρύθµιση αντιµετωπίζεται το παρατηρούµενο έλλειµµα εργατικών χεριών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο εµφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους επιδόµατος ανεργίας να εργάζονται για απολύτως συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα κατ’ έτος, αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να στερούνται του επιδόµατος ανεργίας που λαµβάνουν, έτσι ώστε το λαµβανόµενο από αυτούς επίδοµα ανεργίας να µην αποτελεί λόγο αποµακρύνσεώς τους από την αγορά εργασίας στον αγροτικό τοµέα.

Με τις διατάξεις αυτές γίνεται προσπάθεια να δηµιουργηθεί διαθεσιµότητα εργατικών χεριών στον πρωτογενή τοµέα. Άλλωστε η ανάγκη γίνεται ακόµη µεγαλύτερη αφού η προσπάθεια έκτακτης εισόδου αλλοδαπών τρίτων χωρών µε 3µηνη ή 6µηνη παραµονή, απέτυχε παταγωδώς. Να θυµίσω ότι η προσπάθεια αυτή εισαγωγής εργατικών χεριών ξεκίνησε λίγο µετά το Πάσχα, δόθηκε παράταση µέχρι 30/09 και ξανά παράταση µέχρι 31.12.20, όµως µέχρι αυτή τη στιγµή οι εργάτες γης που εισήλθαν είναι ελάχιστοι σε σχέση µε τη ζήτηση.

Τα 70 ηµεροµίσθια που δίνονται περιθώριο στον άνεργο να υλοποιήσει, χωρίς να απωλέσει την κάρτα ή το ταµείο ανεργίας, ευελπιστώ ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να δουν επιτέλους εργατικά ηµεδαπά χέρια στα χωράφια τους, αλλά και στους άνεργους να µπορέσουν να κάνουν κάποια µεροκάµατα χωρίς το φόβο της απώλειας τω όποιων ευεργετηµάτων του ΟΑΕ∆.

 

Τριµηνιαίες καταστάσεις γάλακτος

Οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί γάλακτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε 3µηνο στον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ, κατάσταση στην οποία συµπεριλαµβάνονται µεταξύ άλλων: το παραχθέν γάλα, από πόσα ζώα έχει προκύψει, πόσο γάλα διατέθηκε για να ταϊστούν τα νεογέννητα, εάν και πόσο γάλα χρησιµοποιήθηκε από την οικογένεια του κτηνοτρόφου κλπ. Συνεννοηθείτε µε τις εταιρείες και τους Συνεταιρισµούς στους οποίους πουλάτε το γάλα, για την υποβολή των καταστάσεων αυτών.  Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας        www.agronews.gr