Ακίνητα : Οι ιδιοκτήτες τρέχουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές

Οι ανατροπές που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες έχουν τεθεί σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές, έχουν κινητοποιήσει τους ιδιοκτήτες. Πολλοί σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία πριν από την ενεργοποίηση των νέων τιμών ζώνης για να αποφύγουν τις έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις Εφορίες επικρατεί συνωστισμός. Σε καθημερινή βάση τα Τμήματα Κεφαλαίου δέχονται δεκάδες email και φακέλους από κούριερ που περιέχουν δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, αλλά και τους φορολογούμενους που έχουν κλείσει ραντεβού για να υποβάλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας, που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως λόγω των μέτρων προστασίας, διεκπεραίωσαν περίπου 53.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο ίδιος σε σχέση με το 2019. Ακόμα εκκρεμούν περί τις 6.500 δηλώσεις που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή με mail, εκ των οποίων περίπου 5.000 αφορούν μεταβιβάσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός στις μεταβιβάσεις και κυρίως στις γονικές παροχές και δωρεές θα αυξηθεί λόγω των αλλαγών που σχεδιάζονται στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Ετσι, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι φορολογούμενοι αναζητούν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις, με τις γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Μεταβιβάσεις σε 15 λεπτά

Για να «τρέξουν» γρηγορότερα οι αγοραπωλησίες ακινήτων η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (myProperty), μέσω της οποίας η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής φόρου μεταβίβασης έχει πλέον μετατραπεί σε υπόθεση μόλις 15 λεπτών.

Τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας myProperty δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν από την πανδημία και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας: σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεσή της.

Με τις ψηφιακές μεταβιβάσεις, οι οποίες από την 1η Ιουνίου 2021 θα είναι υποχρεωτικές, φορολογούμενοι και συμβολαιογράφοι αποφεύγουν τις επισκέψεις στις Εφορίες, μειώνοντας την έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας αλλά και εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.

 

Παρατάσεις

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου 2021 την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν μέχρι αύριο 31 Μαρτίου. Η ίδια προθεσμία (30/6) ισχύει και για τις αντίστοιχες υποθέσεις που ο χρόνος υποβολής τους έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σημαντική ανάσα όμως έδωσε στους φορολογούμενους η παράταση που δόθηκε μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου καθώς «ξεμπλοκάρουν» εκατοντάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων.    www.in.gr