10 ευρώ το στρέμμα επιδοτούν το λίπασμα οι Πολωνοί, 40 ευρώ το στρέμμα τα όσπρια οι Ιρλανδοί, ακόμα υπό σκέψη η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, τόσο η Πολωνία όσο και η Ιρλανδία, έχουν ολοκληρώσει πλάνα ενίσχυσης των αγροτών που είναι έτοιμα πλέον να ενεργοποιηθούν και επεκτείνονται στο πεδίο της αγοράς λιπασμάτων αλλά και των σπορών.

Συγκεκριμένα η Πολωνία έχει καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων που ανέρχεται σε 10,6 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 5,3 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, η χώρα προτίθεται να επιδοτήσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων με 312 ευρώ τον τόνο. Το πλάνο έρχεται να επιδοτήσει τις ανάγκες θρέψεις των καλλιεργειών, με όριο τα 500 στρέμματα η εκμετάλλευση. Δηλαδή διαμορφώνεται ένα πλαφόν ενίσχυσης στα 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει μέρος των εξόδων λίπανσης που επενδύθηκαν και κατά την περίοδο των φθινοπωρινών σπορών. Έτσι, όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις που προέβησαν σε αγορά λιπασμάτων από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 ή σκοπεύουν να αγοράσουν μέχρι και τις 15 Μαΐου του 2022 είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση των δαπανών τους. Το μέτρο εξήγγειλε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και τότε εκκρεμούσε η έγκριση της Κομισιόν επί του σχεδίου, κάτι που πλέον θεωρείται δεδομένο.

Με 40 ευρώ για όσπρια και καλαμπόκι οι Ιρλανδοί

Σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι επιπλοκές με αλλαγές στον κανονισμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων, το υπουργείο γεωργίας της Ιρλανδίας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους με ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η ενίσχυσή τους με το ποσό των 40 ευρώ το στρέμμα για επιπλέον εκτάσεις που θα σπείρουν με όσπρια, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά σιτηρά και δημητριακά. Βάσει σχεδιασμού, προβλέπεται να δοθεί προτεραιότητα σε παραγωγούς που θα κατευθυνθούν σε καλλιέργειες με μειωμένες απαιτήσεις σε εισροές ή σε όσους σπείρουν γηγενείς ποικιλίες βρώμης, εαρινού κριθαριού και σίτου. Ωστόσο στην περίπτωση του καλαμποκιού γίνεται εξαίρεση και μάλιστα ενδέχεται η καλλιέργεια να επιδοτηθεί με υψηλότερο επίπεδο συντελεστή.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενίσχυση να επεκταθεί σε κτηνοτροφικά ψυχανθή όπως ο λούπινος ή το μπιζέλι, με την ενίσχυση εδώ να ανέρχεται σε 30 ευρώ το στρέμμα για κάθε επιπλέον έκταση από αυτήν που είχε δηλωθεί την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον 2 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθούν για την ενίσχυση 160.000 στρεμμάτων βοσκοτόπων.

https://www.agronews.gr/