Η Νότια Κορέα φτιάχνει μικρορομπότ - έντομα για κρυφή στρατιωτική δράση

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μικρορομπότ ικανά για παρακολούθηση, που μοιάζουν με έντομα, για να τα εντάξει στις κρυφές στρατιωτικές παρακολουθήσεις και αναγνωρίσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία στρατιωτικής τεχνολογίας. Τα ρομπότ αυτά αναμένονται μάλιστα να είναι έτοιμα ως το 2027, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας.

Το Κορεατικό ερευνητικό έργο είναι η πρώτη κίνηση της χώρας για το σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων, μικροσκοπικών στρατιωτικών ρομπότ - "κατασκόπων", για προετοιμασία για μελλοντικό πόλεμο με προηγμένες τεχνολογίες.         Ο στόχος του έργου είναι να αναπτύξει η χώρα "μικρορομπότ που μπορούν να εκτελούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης διεισδύοντας κρυφά σε ένα εχθρικό στρατόπεδο", ανέφερε σε δήλωσή του το Κορεατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Προώθησης Αμυντικής Τεχνολογίας.

Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε πως τα ρομπότ αυτά θα λειτουργούν ομαδικά ως "σμήνη", για να εκτελούν συλλογικές εργασίες σε συντονισμό μεταξύ τους.

Το έργο στοχεύει στην "ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα μπορεί να χειρίζεται και να ελέγχει τα ρομπότ σε ομάδες, βασιζόμενη σε ένα μηχανισμό που μιμείται μικροοργανισμούς όπως τα μυρμήγκια και οι μέλισσες".

Η Σεούλ σχεδιάζει να ολοκληρώσει το εξαετές έργο αξίας περίπου 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το τέλος του 2027.

Στο πλαίσιο του έργου, η Νότια Κορέα έχει θέσει πέντε βασικούς στόχους που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων λειτουργίας των ρομπότ, προηγμένα συστήματα αναγνώρισης προσαρμοσμένα για ομαδική λειτουργία, και εξελιγμένες τεχνολογίες για σταθερή και αδιάλειπτη επικοινωνία και δικτύωση.

Η Σεούλ επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει συστήματα αισθητήρων που θα επιτρέπουν στα ρομπότ να κάνουν σχηματισμούς, να κινούνται συλλογικά, να σχεδιάζουν διαδρομές και να αποφεύγουν εμπόδια, καθώς και αλγόριθμους για την κατανομή και την ανάθεση εργασιών στα "σμήνη".

Τα ρομπότ αναγνώρισης έχουν γίνει ήδη προπαραγγελία από τον στρατό της Νοτίου Κορέας.

Η αμυντική εταιρεία της Νότιας Κορέας "LIG Nex1" θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του έργου, με τη συμμετοχή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας και του κρατικού Ινστιτούτου Έρευνας και Τηλεπικοινωνιών.

"Αντιμετωπίζουμε ακόμη αναρίθμητες τεχνικές προκλήσεις για την ανάπτυξη μικρο-εντομοειδών ρομπότ αναγνώρισης για στρατιωτική χρήση", δήλωσε ο καθηγητής Cho Kyu-jin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ. "Αλλά ο στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε την τεχνολογία για να μπορέσει ο στρατός να τη χρησιμοποιήσει για προηγμένες στρατιωτικές δράσεις και να γίνει η χώρα μας ηγετική, στον τομέα των μικρο-εντομοειδών ρομπότ μέσω της υλοποίησης αυτού του έργου".

Παράλληλα, η Σεούλ προωθεί άλλα 34 προγράμματα μικρορομποτικής και αυτοματοποιημένων οπλικών συστημάτων, προετοιμάζοντας ένα μελλοντικό πεδίο μάχης που θα βασίζεται εν πολλοίς στη χρήση της τεχνολογίας.

Φυσικά, τα παραπάνω προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια μικρο-ρομπότ σε έναν "βιολογικό" πόλεμο, ή σε αποστολές εξόντωσης του αντιπάλου δια δηλητηριασμού.                                  www.news247.gr