Τώρα που το ψωμί ξαναβρίσκει την αξία του αναγνωρίζεται ο αγρότης

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ωστόσο, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής καλούνται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Υπό τις παρούσες συνθήκες µάλιστα, η διατροφική επάρκεια καθίσταται το πρώτο ζητούµενο και ίσως είναι ο µόνος τρόπος διατήρησης µιας κάποιας ισορροπίας, τουλάχιστον µέχρις ότου επικρατήσει η λογική και στα υπόλοιπα πεδία της ανθρώπινης στάσης και λειτουργίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους Έλληνες παραγωγούς και µε δεδοµένο το γεγονός ότι βρίσκονται ένα βήµα πριν τις εαρινές σπορές, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό σ’ αυτή τη φάση, είναι ότι η διατροφική επάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και δη µε τις πρωτεϊνούχες τροφές, δηλαδή, σιτάρι (σκληρό και µαλακό), όσπρια, ρύζι, καλαµπόκι κ.α.

Το γεγονός ότι το επίκεντρο του πολέµου συνδέεται µε δύο χώρες, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία των οποίων η παραγωγή σε µαλακό σιτάρι και καλαµπόκι προσεγγίζει κάτι παραπάνω από το 1/3 της παγκόσµιας παραγωγής, καθιστά σαφές ότι η αξία αυτών των προϊόντων γίνεται ακόµα µεγαλύτερη. Η πρωτοφανής άνοδος των τιµών (ρεπορτάζ σελ. 12) για τα συγκεκριµένα προϊόντα στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων την τελευταία εβδοµάδα, αποτυπώνει µε σαφήνεια τη σηµασία τους για το παγκόσµιο ισοζύγιο.

Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τους παραγωγούς της χώρας µας, όχι µόνο η επιλογή αυτών των καλλιεργειών αλλά και η µέγιστη υποστήριξη της καλλιεργητικής φροντίδας, µε στόχο το καλύτερο δυνατό παραγωγικό αποτέλεσµα. Θα είναι, αφενός συνεισφορά στη διατροφική επάρκεια του πλανήτη αφετέρου η κατάλληλη συγκυρία για ένα καλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα της προσπάθειάς τους.  

Βεβαίως δεν θα είναι λίγες και οι αντιξοότητες. Κάθε επιλογή οφείλει να λαµβάνει υπόψη της τα µεγάλα κόστη, ιδίως στους τοµείς της ενέργειας και των προϊόντων θρέψης. Η επένδυση εν προκειµένω έχει ενδιαφέρον, αρκεί να µπορεί να υποστηριχθεί µε τα απαραίτητα κεφάλαια (ταµειακά διαθέσιµα) και τα απαιτούµενα καλλιεργητικά µέσα.                             www.agronews.gr