Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Βουτιά» 11,8% του Δείκτη Λιανικής τον Ιανουάριο

Διψήφια πτώση κατέγραψε ο Δείκτης Λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Ιανουάριο του 2022, με τον ΕΣΑ να εκτιμά ότι οι αντίξοες συνθήκες στην αγορά θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του έτους, ο  Δείκτης Λιανικής (ο οποίος αναφέρεται στα στοιχεία πωλήσεων λιανικής  χωρίς τους κλάδους τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων) υποχώρησε κατά 11,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Σημειώνεται ότι στο γενικό σύνολο του Δείκτη Λιανικής που περιλαμβάνει και τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, καταγράφηκε οριακή πτώση κατά 0,65%.

«Η συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η επεξεργασία των εξειδικευμένων στοιχείων επαναφέρουν τους αριθμούς στη σωστή τους διάσταση αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση της αγοράς» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης. «Είναι πλέον τεκμηριωμένο και με επίσημα στοιχεία, πως η αρνητική  επίπτωση στην αγορά  έγινε φανερή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και γιγαντώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και δυστυχώς προβλέπω ότι οι ίδιες αντίξοες συνθήκες θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Καφούνης, «στη δύσκολη αυτή περίοδο για το εμπόριο, η έλλειψη ρευστότητας, η άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά».

«Το αίτημα μας προς την ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιοποιεί τον 'Δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών' έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στη διάθεσή μας την πραγματική εικόνα της αγοράς, ώστε οι παρεμβάσεις μας να βασίζονται μόνο σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Για άλλη μία φορά νιώθω την επιτακτική ανάγκη να τονίσω ότι το αίτημα μας για στοχευμένη και αναλογική στήριξη του λιανεμπορίου, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να έχουμε τώρα απώλειες παραγωγικών μονάδων της χώρας, ενώ τα σωστά μέτρα της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε σχεδόν ανώδυνα την υγειονομική κρίση».                                        www.naftemporiki.gr