Αποθέματα ζωοτροφών για 4-6 εβδομάδες λένε οι βιομηχανίες

Χωρίς τέλος είναι το ράλι τιμών που καταγράφεται στην εγχώρια αγορά ζωοτροφών, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η αγωνία για την επάρκεια των αποθεμάτων, που φαίνεται να έχει περιοριστεί πλέον σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων, αλλά και για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που καλούνται να τις καταναλώσουν. 

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι ήδη μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, κάτω από την πίεση των συνεχόμενων ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, προχώρησαν, μόνο μέσα στο μήνα Μάρτιο, σε δύο αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, που αθροιστικά ξεπέρασαν το 10% και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουν τί επιφυλάσσει η συνέχεια.

Την κατάσταση, σε σχέση με τον καλπασμό των τιμών των πρώτων υλών επιτείνουν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση κυρίως σε γειτονικές χώρες, οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν την Ελλάδα.

«Τα αποθέματα πρώτων υλών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες για τις επόμενες 4 το πολύ 6 εβδομάδες», σημειώνει ο Βασίλης Χαλκίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΙΖ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκειά τους.

Ο ίδιος ανήκει σε εκείνους οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως αναγκαία μια κυβερνητική παρέμβαση προς τις όμορες χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., από τις οποίες παραδοσιακά η Ελλάδα έκανε εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών. «Δυστυχώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουμε δει ότι δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα τελωνεία, γεγονός που έχει ως συνέπεια τα φορτηγά που έχουν προορισμό την Ελλάδα, να επιστρέφουν πίσω. Θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση του κράτους σε αυτό το επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα περιθώρια ελιγμών για τις βιομηχανίες του κλάδου είναι εξαιρετικά περιορισμένα. «Κινούμαστε οριακά πλέον. Προσπαθούμε πάρα πολύ προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρώτες ύλες ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους κτηνοτρόφους μας και τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Μέριμνά μας είναι να μην αφήσουμε νηστικά τα ζώα των ελληνικών εκτροφών και ήδη έχουμε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων που επιβαρύνονται και από το ενεργειακό, ενώ προσπαθούμε να δίνουμε και πιστώσεις», επισήμανε ο συνομιλητής μας, αλλά δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον της βιωσιμότητας πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε αυτά τα επίπεδα τιμών των ζωοτροφών.

Κίνδυνο υποσιτισιμού μονάδων, σφαγής κοπαδιών, αλλά και έλλειψης βόειου ελληνικού κρέατος από την αγορά, εξαιτίας του «ράλι» τιμών στις ζωοτροφές, διαβλέπει και ο Γιάννης Βουγιούκας, πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας.

«Σε σχέση με ένα χρόνο πριν το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%. Στο καλαμπόκι ξεκινήσαμε με 23-24 λεπτά το κιλό και έχει πάει πάνω από 40 λεπτά, το τριφύλλι από τα 12-13 λεπτά είναι στα 27 λεπτά το κιλό και το άχυρο από τα 7 λεπτά στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ και η τιμή στη ζαχαρόπιτα έχει διπλασιαστεί. Και το θέμα είναι ότι τις ανατιμήσεις αυτές δεν μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στην αγορά, διότι και το εισόδημα των νοικοκυριών δεν το αντέχει» ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «ο υποσιτισμός κοπαδιών θα είναι άμεση συνέπεια και θα αναγκαστούν κτηνοτρόφοι να σφάξουν ζώα για να μπορέσουν τουλάχιστον να αντέξουν έως τη νέα συγκομιδή, ενώ θα υπάρξουν και μονάδες που θα υποχρεωθούν να κλείσουν και θα δημιουργηθεί και πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς με ντόπιο μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο θα φανεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο».                              https://www.agronews.gr/