Το Βέλγιο και άλλοι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες για υποτιθέμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες

Το Βέλγιο αποφάσισε να απελάσει 21 Ρώσους διπλωμάτες για τη συμμετοχή τους σε κατασκοπεία και δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Σόφι Βιλμές.

Μιλώντας ενώπιον του βελγικού κοινοβουλίου, ο Βιλμές είπε ότι οι αξιωματούχοι έχουν 15 ημέρες για να φύγουν από τη χώρα.

Η βελγική κρατική ασφάλεια και η υπηρεσία πληροφοριών είχαν ερευνήσει απεσταλμένους που ήταν ύποπτοι για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διεθνείς σχέσεις και συνέταξαν τη λίστα, είπε ο Wouter Poels, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ονόματα κοινοποιήθηκαν στον Ρώσο πρεσβευτή στο Βέλγιο όταν κλήθηκε στο υπουργείο το απόγευμα της Τρίτης. Η λίστα δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Ο Wilmès σημείωσε ότι αυτή η απόφαση «δεν ήταν μια κύρωση» και ότι «οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί με τη Ρωσία. η ρωσική πρεσβεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βέλγιο είπε ότι «απέρριψε αυτές τις κατηγορίες ως εντελώς αβάσιμες και τόνισε ότι αυτή η απόφαση προκαλεί σοβαρό πλήγμα στις ρωσοβελγικές σχέσεις».

Ο Βέλγος υπουργός είπε ότι η απόφαση απέλασης των διπλωματών λήφθηκε σε συντονισμό με χώρες που μοιράζονται το ίδιο πνεύμα: Η Ολλανδία αποφάσισε να απελάσει 17 διπλωμάτες την Τρίτη και η Ιρλανδία έκανε το ίδιο με τέσσερις διπλωμάτες νωρίτερα την ίδια μέρα.

Σε  μια δήλωση σχετικά με τις απελάσεις στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney είπε ότι «οι δραστηριότητές τους δεν ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ιρλανδία χαρακτήρισε τις απελάσεις «αυθαίρετες και αβάσιμες» και προέβλεψε ότι η κίνηση «δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η Ιρλανδία έχει έναν πρεσβευτή και πέντε υπαλλήλους στη Μόσχα.   www.politico.eu