Στα "κάγκελα" οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης.Ζητούν την άμεση κατάργηση των τελών εισόδου προς ανακούφιση εμπόρων και καταναλωτών

Την άμεση κατάργηση των τελών εισόδου στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.) ζητά από την Κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ), τονίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην ανακούφιση τόσο των καταναλωτών όσο και των εμπόρων, η οποία είναι αναγκαία εν μέσω του υφιστάμενου κύματος ακρίβειας. Επαναλαμβάνει, δε, παράλληλα ότι δεν υφίστανται ανάλογα τέλη εισόδου στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη στην Αττική και θέτει θέμα ισονομίας.                     Με επιστολή του, συγκεκριμένα, που απέστειλε την Παρασκευή προς τη διοίκηση του Υπερταμείου (σ.σ. στο οποίο ανήκει η ΚΑΘ Α.Ε.), και προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουελυτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων ο Σύνδεσμος τονίζει ότι τα τέλη  εισόδου και οι υπέρμετρες αυξήσεις τους (σ.σ. από το καλοκαίρι του 2020) επιβάρυναν και επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των διακινούμενων εμπορευμάτων (οπωρολαχανικών) και συνακόλουθα το τελικό ποσό που καταβάλουν τα νοικοκυριά για τα βασικά αυτά είδη διατροφής.

«Είναι ντροπή εν μέσω τέτοιας ακρίβειας, με τους μεν καταναλωτές να μην μπορούν να ψωνίσουν ούτε τα απαραίτητα αλλά και πολλούς από εμάς να είμαστε έτοιμοι για λουκέτο, να υφίστανται τέτοια τέλη και να υποχρεώνεται κάθε όχημα που μπαίνει να πληρώνει 25 ευρώ. Έρχονται και Βαλκάνιοι να ψωνίσουν κάθε μέρα και τους υποχρεώνουν να δίνουν 100 ευρώ την εβδομάδα. Ούτε σε Μουσείο δεν υπάρχει τέτοια είσοδος», τονίζει χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του ΣΕΚΑΘ, Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

Παράλληλα, ο ΣΕΚΑΘ επισημαίνει ότι τέλη εισόδου δεν επιβάλλονται στην Κεντρική Αγορά Αθηνών ενώ γίνεται επίκληση και στον κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν οι Κεντρικές Αγορές. Οι Κεντρικές Αγορές, όπως σημειώνει επίσης ο κ.Χαραλαμπίδης και όπως αναφέρεται και στην επιστολή, λειτουργούν για την "επωφελέστερη για την παραγωγή και κατανάλωση διακίνηση των οπωροκηπευτικών και αγροτικών προϊόντων’ (άρθρο 4, παρ.1 του καταστατικού της ΚΑΘ ΑΕ)», λειτουργία που όπως υποστηρίζει ο ΣΕΚΑΘ «προφανώς δεν εξυπηρετείται από την αλόγιστη και εκτός πραγματικότητας επιδίωξη κερδοφορίας σε βάρος τόσο των εμπόρων, όσο και του καταναλωτικού κοινού".

"Να μας πουν, επιτέλους, αν είμαστε Έλληνες πολίτες και αν υπάρχει ισονομία", τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα που έχει διέλθει από την εφαρμογή των εν λόγω, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΑΘ, έχουν πέσει δραματικά οι πωλήσεις και στην παρούσα συγκυρία με τα αυξημένα κόστη ενέργειας κ.ο.κ. η κατάσταση έχει γίνει πλέον αφόρητη.