Σ.Λαβρόφ: «Όλοι πλην Γαλλίας ξαπλώσατε μπροστά στις ΗΠΑ - Ήρθε η ώρα για το τέλος του δολαρίου»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ.Λαβρόφ  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RBC TV, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «όλοι πλην Γαλλίας επέλεξαν να... ξαπλώσουν μπροστά στους Αμερικανούς»!

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέλεξε να εκφράσει αυτό που πολλοί αναλυτές σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να το πουν δημοσίως.

Το ότι άφησε απ΄έξω τους Γάλλους δείχνει πως υπάρχουν ακόμα δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Παρίσι και Μόσχα ενώ ρόλο σε αυτό παίζει και η «πισώπλατη μαχαιριά» του AUKUS το οποίο δεν το έχουν ξεχάσει οι Γάλλοι.

«Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εννοώντας ότι οι ίδιες την προκάλεσαν γιατί άλλωστε είναι οι μόνες που κερδίζουν.

Πρόσθεσε με νόημα πως ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο όπου πολλοί αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν είναι σοφό να κάνεις εμπορικές συναλλαγές σε δολάρια.

«Ήδη μερικές χώρες αρχίζουν και σκέφτονται εάν είναι πιο βολικό να συναλλάσσονται σε γουάν και όχι σε δολάρια» είπε και συμπλήρωσε με νόημα πως «αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να σταματήσει».

Προφανώς αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις της Σ.Αραβίας με την Κίνα για πώληση πετρελαίου σε γουάν.

Πλέον όλες οι γεωπολιτικές δυνάμεις του πλανήτη έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αποδολοαριοποίηση άμεσα αν θέλουν να υπάρχουν χωρίς τον αμερικανικό έλεγχο.

Πολλοί θεωρούν πως το Πεκίνο μένει σιωπηλό διότι δεν θέλει  να δίνει στόχο μέχρι να εκπληρώσει κάποιους σχεδιασμούς του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «σχεδόν όλες οι χώρες τις ΕΕ, με εξαίρεση τη Γαλλία, βρίσκονται ήδη υπό την επιρροή των ΗΠΑ (εδώ είπε χαρακτηριστικά έχουν «ξαπλώσει»» και είπε πως πιστεύει ότι Ευρώπη «είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που επιβάλει σε οποιαδήποτε μορφή η Ουάσιγκτον».

»Στην ουσία μόνο ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να θυμίζει για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υποκύψει στους Αμερικανούς», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Για τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τις ΗΠΑ

Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης που παραχώρησε αφιερώθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

«Η Μόσχα πιστεύει ότι κάποιες αλλαγές στη ρητορική των Ουκρανικών αρχών είναι ενθαρρυντικές», είπε ο Λαβρόφ: «Εχω ήδη απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, δεν είναι δύσκολη: πάντα υπάρχει ευκαιρία [για ειρήνη]» πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως η κρίση στις σχέσεις με τη Δύση δεν πυροδοτήθηκε από την κατάσταση με την Ουκρανία, οι πιέσεις προς τη Μόσχα κλιμακώνονται εδώ και χρόνια: «Δεν ξεκίνησε τώρα, και δεν οφείλεται αποκλειστικά στην Ουκρανία», υποστήριξε αναφέροντας ότι ακόμα και επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια περιοδείας του στην Αφρική, ζήτησε από την ηγεσία κάποιας χώρας να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία  και την Κίνα και να μην επενδύουν σε αυτές.

Αναφορικά με τις συνομιλίες για ειρήνη με την Ουκρανία τόνισε πως «δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ορισμένες ελπίδες για συμβιβασμό». Υποστήριξε ακόμα πως «η ουδετερότητα της Ουκρανίας συζητείται τώρα στις διαπραγματεύσεις σοβαρά».

Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Για τη Γερμανία και τους υπερατλαντικούς εταίρους της

Μεταξύ άλλων, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη Γερμανία. «Η Ρωσία ελπίζει η νέα γερμανική κυβέρνηση να καταλάβει την ανάγκη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να μην εξαρτάται από τους υπερατλαντικούς εταίρους της» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας για τον γερμανό καγκελάριο.

«Η παράδοση του Nord Stream, ακόμα και στο πλαίσιο της προσωρινής αναστολής, έγινε υπό τον νέο καγκελάριο. Πραγματικά ελπίζω με την εμπειρία να προκύψει και η επίγνωση της ανάγκης υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και να μην απλής επαφίεται κανείς σε υπερατλαντικούς εταίρους οι οποίοι θα αποφασίζουν και θα ενεργούν για λογαριασμό σου», κατέληξε.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR) ο οποίος είπε ότι η τύχη της Ρωσίας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος ηγείται της SVR (αντίστοιχης της CIA) είπε σε εκδήλωση στη Μόσχα ότι η Ρωσία «βιώνει τώρα μια πραγματικά ιστορική στιγμή».

«Η μοίρα της Ρωσίας αποφασίζεται, η μελλοντική της θέση στον κόσμο», είπε ο Ναρίσκιν.

Η ομιλία του αρχηγού κατασκοπείας επικεντρώθηκε στη σημασία της εθνικής κυριαρχίας και είπε στους αντιπροσώπους «η κυριαρχία είναι εγγύηση της ευημερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών μας, αυτό είναι το μέλλον των παιδιών μας».

«Σε τέτοια θέματα, η Ρωσία δεν έχει υποχωρήσει ποτέ και δεν πρόκειται να υποχωρήσει, γιατί διαφορετικά θα πάψει να είναι Ρωσία».

www.defencenet.gr