Το μαρτύριο της σταγόνας...

Οπως ακριβώς διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση -επικοινωνιακά, με κραυγαλέο εξωραϊσμό της πραγματικότητας και με τακτική «βλέποντας και κάνοντας» που δεν απέτρεψε τον «μαύρο Νοέμβριο»- έτσι... ακριβώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση και τη βασικότερη συνέπεια της πανδημίας: την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας και την τεράστια κρίση στην απασχόληση.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε η διάταξη για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που βγήκαν εκτός απασχόλησης στο δεύτερο λοκντάουν. Και μόλις χθες ανακοινώθηκε παράταση των αναστολών για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται το κυβερνητικό επιτελείο. Παίζοντας με την αγωνία των ανθρώπων. Που δεν ξέρουν αν σε δέκα μέρες θα δουλεύουν, αν θα είναι σε αναστολή, αν θα είναι τηλεργαζόμενοι ή πώς θα αποζημιωθούν για την αναγκαστική αργία.

Τον Νοέμβριο η ειδική αποζημίωση ήταν 800 ευρώ και η κυβέρνηση φρόντισε να διαφημίσει τη «γενναιοδωρία» της, και ας αφορούσε ελάχιστους. Τώρα, Δεκέμβριο μήνα, οι εργαζόμενοι σε αναστολή επιστρέφουν στη μιζέρια των 534 ευρώ, ξέροντας επιπλέον ότι θα χάσουν και ένα σεβαστό μέρος του Δώρου Χριστουγέννων. Αυτό είναι το λιγότερο, καθώς η μεγάλη αγωνία τους είναι αν και για πόσο θα έχουν τις θέσεις εργασίας την καινούργια χρονιά.

H Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-ETUC απηύθυνε χθες δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να παρατείνουν τα προγράμματα προσωρινής προστασίας της απασχόλησης, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν σχεδόν 40 εκατ. θέσεις εργασίας. Στα δεδομένα που είχε υπόψη της η Συνομοσπονδία δεν περιλαμβανόταν η Ελλάδα, που έχει το πιο περιορισμένο πλαίσιο προστασίας από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αν η ETUC ανησυχεί για τη Γερμανία, που αναπληρώνει έως και 80% του μισθού, τι θα έλεγε άραγε για την Ελλάδα;  
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα «επιτεύγματά» της με κάθε ευκαιρία: αυτοθαυμάζεται γιατί θα πάρει 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί χθες το Eurogroup ενέκρινε 767 εκατ. ευρώ, γιατί πριν από δέκα μέρες πήρε 2 δισ. από το πρόγραμμα SURE.

Οσο όμως οι εργαζόμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι των δισεκατομμυρίων τούς αφορά ελάχιστα έως καθόλου, το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο τους υποβάλλει η κυβέρνηση θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Και τον θυμό τους....     www.nonews-news.com