Το… σύγχρονο Κράτος έμεινε από ρεύμα!

Υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες κυρίως στην Αττική; Πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή  της Ελλάδας, αλλά στην Αττική, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Είναι δυνατόν να συζητάμε το 2021 για προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης λόγω  ενός χιονιά, όσο έντονα και να ήταν τα φαινόμενα; Σε αρκετές περιοχές της  χώρας αυτές οι καταστάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Όμως, όταν συμβαίνει στην Αττική ξαφνικά όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στο πρόβλημα και όλοι είδαμε ότι το περίφημο επιτελικό Κράτος που προβάλλεται με ένταση από την παρούσα κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση.

Είναι η πρώτη φορά; Όχι. Όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις  τελευταίες ώρες δείχνει ότι θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να γίνουμε ένα σοβαρό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, και κυρίως επιτελικό Κράτος στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

Ακόμα και η κοπή των εκατοντάδων δέντρων που έπεσαν και έπρεπε να είχαν κοπεί εδώ και μήνες  εγκλωβίστηκε στην ελληνική γραφειοκρατία. Ποιος ευθύνεται; ΟΙ δήμοι, η περιφέρεια Αττικής που παίρνει χαμηλό βαθμό στην διαχείριση κρίσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση;

Ευθύνες υπάρχουν και θα καταλογιστούν όταν τελειώσει η κακοκαιρία. Όμως πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει επιτελικό Κράτος και πως μπορεί να ανταποκριθεί  πλήρως , και όχι με στοιχειώδη επάρκεια, στις διάφορες προκλήσεις.

Γιατί τι Κράτος επιτελικό και σύγχρονο είναι αυτό που πλήττεται από μια κακοκαιρία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των καιρών;

Σε μια εποχή έντονων προκλήσεων σε πολλά επίπεδα, είναι ανάγκη να υπάρξει διαφορετικός σχεδιασμός και χάραξη νέας στρατηγικής με ενίσχυση των κρατικών δομών και όχι με αποδυνάμωσή τους. Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φάνηκε πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυσή του.

Οι κρατικές πολιτικές έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση όπως και η ζωτικής σημασία αναδιοργάνωση παρωχημένων δομών με σύγχρονα πρότυπα. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα για να μην ξαναμείνει το επιτελικό Κράτος από ρεύμα!      www.in.gr