Υλικά
- Για τη φοκάτσια:
- 1 κούπα αλεύρι σκληρό,
- 3 κοφτές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- Μιάμιση κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου,
- Ενάμιση κ. γ. αλάτι,
- 2 κ. σ. λάδι,
- 2 κ.γ. μαγιά,
- 2 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη
- Για το ταψί:
- 2 κ.σ. λάδι
- Για την επικάλυψη:
- 2 κ. σ. λάδι,
- 2 κ. σ. νερό,
- 1 κ.γ. ρίγανη,
- Μισό κ.γ. αλάτι σε νιφάδες,
- Μισή κούπα ελιές σε ροδέλες,
- Μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Εκτέλεση
Βήμα 1Αναμείξτε το νερό, τη μαγιά και περίπου 3 κουταλιές από το αλεύρι και αφήστε το στην άκρη.Βήμα 2Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε μέχρι να έχετε στα χέρια σας μια λεία ζύμη. Αφήστε το στην άκρη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, κάτι που θα σας πάρει περίπου 2-2μιση ώρες.Βήμα 3Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε το σε όλη τον επιφάνεια. Αν η ζύμη δεν απλώνεται καλά, αφήστε την στην άκρη ξανά για 15 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να καλύψει ολόκληρο το ταψί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του. Αφήστε το να φουσκώσει για δεύτερη φορά.Βήμα 4Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220°C στις αντιστάσεις. Βρέξτε τα δάχτυλά σας και πιέστε τα μέχρι μέσα σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Προσθέστε τα υλικά που θέλετε.Βήμα 5Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το νερό μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείψτε το σε την επιφάνεια της ζύμης. Ρίξτε ανθό αλατιού.Βήμα 6Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. www.newsbeast.gr