Πώς βοηθάμε ένα αδέσποτο ζωάκι τον χειμώνα

Διανύουμε μέρες με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια, φαινόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των αδέσποτων σκύλων και γάτων στη χώρα μας.

Αν κάποια κρύα ημέρα εντοπίσετε ένα ζωάκι να περιπλανιέται στο δρόμο, επικοινωνήστε με το Δήμο και την Φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας.

Συνήθως, η απομάκρυνση του ζώου από το δρόμο μπορεί να διαρκέσει κάποιες μέρες ή και εβδομάδες.    

Μέχρι να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να αναλάβετε εσείς τη φροντίδα του για κάποιο καιρό με τους παρακάτω τρόπους:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ: Αρχικά, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον κτηνίατρο, αφενός για να επιβεβαιώσετε ότι το ζώο δεν έχει μικροτσίπ, αφετέρου για να μάθετε ποια είναι η κατάσταση της υγείας του και να κάνετε τα εμβόλια που απαιτούνται. Αυτό είναι απαραίτητο αν το ζώο πρόκειται να έρθει σε επαφή με παιδιά ή τα κατοικίδιά σας.  

ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ: Είναι και τα δύο απαραίτητα για την επιβίωση των πιστών μας φίλων, όπως άλλωστε και για τη δική μας. Ο χειμώνας απαιτεί περίσσεια ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τα ζωάκια το κρύο. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη τους για φαγητό είναι μεγαλύτερη.

Σκεφτείτε ότι ένα ζώο που τρέφεται καλά και ενυδατώνεται με φρέσκο νερό είναι πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και μπορεί να τις καταπολεμήσει πιο εύκολα, γιατί το ανοσοποιητικό του θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Βρείτε λοιπόν ένα σημείο έξω από το σπίτι σας και τοποθετήστε ένα μπολάκι με ξηρά τροφή (ή ακόμα και περίσσευμα από το φαγητό σας) και νερό και φροντίζετε να τα ανανεώνετε τακτικά.  

ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΕΓΗΣ: Αν έχετε διαθέσιμο χώρο, θα μπορούσατε να φιλοξενήσετε το ζωάκι στην αυλή σας μέχρι να βρεθεί μία οικογένεια να το υιοθετήσει. Αν πάλι δεν είστε σε θέση να κάνετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι για εκείνο έξω στο δρόμο ή σε κάποιο προστατευμένο σημείο στη γειτονιά, που να μην ενοχλεί τους γείτονες.

Μερικές ξύλινες παλέτες ή ένα ανθεκτικό χαρτόκουτο θα μπορούσε να γίνει το σπίτι του. Τοποθετήστε μέσα σε αυτό μερικά παλιά ρούχα που δεν χρειάζεστε ή κάποια κουβέρτα αν και εφόσον μπορείτε να τα αντικαθιστάτε άμεσα κάθε φορά που βρέχει. Διαφορετικά, το ζωάκι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να κρυώσει.      www.govastileto.gr