ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ «ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α.Π.Ε. ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ»

Έτσι τιτλοφορεί με σχετικό Δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Στερεάς , το σχετικό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης/1/2021. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις ισχυρές πρωτοβουλίες»;

-          H Περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε, έπειτα από συνεχείς επερωτήσεις της «Αριστερής Παρέμβασης» και της «Ελεύθερης Στερεάς» για το όργιο των εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. στη Στερεά, να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα. Το ίδιο το έχει αρνηθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.

-          Το σχετικό ψήφισμα καταψηφίστηκε από την Αριστερή Παρέμβαση για τους παρακάτω λόγους:

1.       Δηλώνει την επί της αρχής συμφωνία της Περιφερειακής με τις δήθεν «πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ενεργειακού περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Μα ακριβώς αυτές οι πολιτικές είναι που στο όνομα και μόνο της «πράσινης ανάπτυξης» έχουν ως αποτέλεσμα: την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας – την κατάργηση όλων των προστατευτικών για το περιβάλλον και τον πολιτισμό διατάξεων για τη διευκόλυνση των ενεργειακών επενδύσεων (και όχι μόνο ΑΠΕ αλλά και φυσικού αερίου) – την σκύλευση του δημόσιου δασικού πλούτου σε όφελος των ανεμογεννητριών και των Φ/Β – παράλληλα με την διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών νοικοκυριών. Επιπλέον δε, ούτε τον διακηρυγμένο στόχο τους δεν πετυχαίνουν, αυτόν της «μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» όπως αποδεικνύει πληθώρα στοιχείων για τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτόν.

2.       Είναι απολύτως υποκριτικό να «απαιτείται» τάχα η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, από εκείνες τις παρατάξεις που έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας.

3.       Είναι επίσης υποκριτικό «όταν επισημαίνει την ανησυχία και την αντίθεση στην αλόγιστη αδειοδότηση εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων», όταν οι ίδιες παρατάξεις έχουν συμβάλλει με τις θετικές γνωμοδοτήσεις τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στην διαμορφωμένη κατάσταση. Είδατε καμία συγγνώμη, καμία παραίτηση, καμία δέσμευση για αλλαγή στάσης καμία αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την συγκεκριμένη Επιτροπή και την επαναφορά της αρμοδιότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

4.       Αλλά κι αν ακόμη μπορούσαν τα παραπάνω να αγνοηθούν, το τελικό χτύπημα έρχεται από την «Θέσπιση υψηλότερων ανταποδοτικών οφελών των εταιρειών προς τις τοπικές κοινωνίες» ενώ δεσμεύεται να ελέγξει «εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ εγκαταστάσεων και ωφελειών – χορηγιών των εταιρειών προς τις τοπικές κοινωνίες». Αποτελεί ή δεν αποτελεί κλείσιμο του ματιού προς τους ΑΠΕ(τεώνες) επενδυτές να αυξήσουν λίγο τα ψίχουλα των ανταποδοτικών, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που συνεχώς φουντώνουν σε όλη τη χώρα και στη Στερεά;

5.       Με αυτό το πνεύμα του ψηφίσματος το αίτημα για μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στην Περιφέρεια – το οποίο είναι σωστό στη βάση του ότι οι αποφασιστικές αρμοδιότητες να ανήκουν στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης - φαίνεται να μην συνοδεύεται από ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση παρά περισσότερο σαν στάχτη στα μάτια με αντικατάσταση του «τελικού υπογράφοντος» για την ολική περιβαλλοντική (και όχι μόνο) καταστροφή της Στερεάς.

Ως «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» , αρνηθήκαμε με την συνυπογραφή του σχετικού ψηφίσματος να ξεπλύνουμε τις ευθύνες των παρατάξεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α.) για την άλωση των ενεργειακών πηγών, του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου, από τα αδηφάγα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

H «Aριστερή Παρέμβαση στη Στερεά», στηρίζει τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην κερδοσκοπική επέλαση του κεφαλαίου και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΕΜΕΙΣ ο λαός της Στερεάς πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη και το δικαίωμά μας στα κοινωνικά αγαθά με τη συλλογική μας δράση, με ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέει την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις.  

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ «ΨΕΥΤΙΚΑ» ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ.

 

Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση!