Αφράτο τυρόψωμο

Ο Βαγγέλης Δρίσκας μας προτείνει ένα απολαυστικό αφράτο τυρόψωμο με φέτα και γραβιέρα για το κυριακάτικο (και όχι μόνο) τραπέζι. Εκείνη τη στιγμή που τα καρβελάκια βγαίνουν από το φούρνο ζεστά-ζεστά και μοσχομυριστά είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθείς και να μην κόψεις ένα κομματάκι...

Υλικά

  • 750 γρ. σκληρή φέτα
  • 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250 ml γάλα
  • 250 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 ½ φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 ασπράδι χτυπημένο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γάλα και το νερό με τα αυγά.
  3. Ρίξτε το στο μείγμα με το αλεύρι, προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε το μείγμα για 3-4 λεπτά.
  4. Σκεπάστε το μετά με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε το σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  5. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο ορθογώνιο με διαστάσεις 50 x 60 εκ.
  6. Απλώστε στην επιφάνεια τη γραβιέρα και τη φέτα κομμένη σε μικρότερα κομμάτια, τυλίξτε ρολό και κόψτε το σε 2 μέρη.
  7. Βάλτε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και αλείψτε την επιφάνειά τους με το ασπράδι.
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά. www.ethnos.gr