Έλεγχος στα δίκτυα διακίνησης του χαλκού θα δώσει τέλος στο πλιάτσικο

Έλεγχο στη διακίνηση του χαλκού και ειδικότερα των ποσοτήτων που προέρχονται από την καύση καλωδίων της ∆ΕΗ, έτσι ώστε να εντοπισθούν, κλέφτες, κλεπταποδόχοι και τελικοί παραλήπτες της εν λόγω πρώτης ύλης, ζητά µε έγγραφο - καταγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ο αγρότης, Γιώργος ∆ρόσος προκειµένου να µπει φραγµός στο πλιάτσικο που επιβαρύνει οικονοµικά τη ∆ΕΗ (∆Ε∆∆ΗΕ) και τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.     
 

Είναι η πρώτη φορά που ένας επαγγελµατίας αγρότης, µε σκληρά βιώµατα από τη συγκεκριµένη υπόθεση, έρχεται να καταθέσει συγκεκριµένη πρόταση που θα µπορούσε να αποτελέσει µια βάση για την επίλυση του µεγάλου προβλήµατος που δηµιουργείται εδώ και χρόνια στις αγροτικές περιοχές και στα αντλιοστάσια. Σηµειωτέον ότι ακόµα και το οικονοµικό όφελος των εµπλεκοµένων στο πλιάτσικο, είναι ελάχιστο µπροστά στη ζηµιά που υφίστανται οι αγρότες και η εθνική οικονοµία από τις ξαφνικές διακοπές ηλεκτροδότησης στα αρδευτικά συστήµατα των αγροτών.
Ακολουθεί το έγγραφο του κ. ∆ρόσου προς την Εισαγγελία:

 

Αξιότιµε Κύριε Εισαγγελέα,

Με όλο τον σεβασµό προς την Ελληνική δικαιοσύνη, θα ήθελα να αναφέρω και να καταγγείλω στην υπηρεσία σας τις συνεχείς και επαναλαµβανόµενες κλοπές χαλκού από τα αγροτικά αρδευτικά συγκροτήµατα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων αλλά και σε όλη την επικράτεια.

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω αυτό το τεράστιο και άλυτο µέχρι στιγµής πρόβληµα παραθέτοντας τις σκέψεις µου µε όσο πιο λογική σειρά µπορώ.

 

Ξεκινώντας θα ήθελα να δηλώσω την απόλυτη εµπιστοσύνη µου στην Ελληνική δικαιοσύνη και είµαι σίγουρος ότι αν δροµολογηθούν οι έρευνες όπως ξέρει και µπορεί και πάντα κάνει, θα υπάρξει το επιθυµητό αποτέλεσµα.

 Κανένας άνθρωπος στον πλανήτη, όποιας προέλευσης και αν είναι δεν κλέβει χωρίς λόγο. Οι λόγοι λοιπόν που οδηγούν σε κλοπή κάποιον είναι δύο. Πρώτον να χρησιµοποιήσει ο ίδιος τα κλοπιµαία και δεύτερον να τα πουλήσει  και να πάρει κάποια χρήµατα (εµπορία). Στην προκειµένη περίπτωση η κλοπή του χαλκού γίνεται για να πουληθεί µιας και ο χαλκός, ούτε τρώγεται ούτε πίνεται.

Συνεπώς όταν κάποιο κλοπιµαίο πωλείται αυτόµατα δηµιουργείται και συντελείται η πράξη της κλεπταποδοχής όταν ο αποδέκτης γνωρίζει την προέλευση.

Φυσικά αυτή η πράξη γίνεται στην Ελλάδα, µιας και δεν περνάει από το µυαλό κανενός ότι οι κλέφτες τον εξάγουν.

 

Το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιοι είναι αυτοί οι κλέφτες, ποιοι οι κλεπταποδόχοι και αν είναι αυτοί οι τελικοί παραλήπτες ή οι ενδιάµεσοι, καθώς και ο βαθµός και το είδος της µεταξύ τους συνέργειας.

∆εν προσπαθώ να καταλογίσω ευθύνες αλλά να αναπτύξω την λογική εξέλιξη των πραγµάτων.

Υπάρχουν µαγαζιά υπαίθρια οι λεγόµενες µάντρες που αγοράζουν παλιά σίδερα και µεταξύ αυτών και χαλκό και άλλα µέταλλα. Η δουλειά αυτών των µαγαζιών είναι να συγκεντρώνουν τα µέταλλα και να τα µεταπουλούν στα χυτήρια όπου γίνεται και η τελική τους µεταποίηση.

Όσον αφορά τον χαλκό η χρήση του είναι συγκεκριµένη και τα εργοστάσια πού τον χρησιµοποιούν για την κατασκευή καλωδίων είναι συγκεκριµένα.

Ο χαλκός που προέρχεται από κλοπή καλωδίων παρουσιάζει µια µεταβολή στο χρώµα του µιας και για να διαχωριστεί από το πλαστικό  καίγεται από τους κλέφτες.

Άλλωστε οι δύο τσιγγάνοι που συνελήφθησαν στα Φάρσαλα πριν λίγες µέρες ήταν στη διαδικασία της καύσης των καλωδίων. Αρα, αυτοί εκτός από την κλοπή, γνωρίζουν και την περαιτέρω διάθεσή του, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα.

 

Το ερωτήµατα που εύλογα προκύπτουν είναι αγοράζουν νόµιµα οι µάντρες τον οποίο χαλκό πάει στην πόρτα τους; Ζητάνε από τους όποιους πωλητές την πιστοποίηση της προέλευσης του και νόµιµα παραστατικά της αγοραπωλησίας; Επιτρέψτε µου βάσιµα και λογικά να αµφιβάλλω. Μήπως υπάρχει κάποιο κύκλωµα που διακινεί κάποια ψεύτικα χαρτιά κτίσης χαλκού; Γνωρίζουν τα εργοστάσια την προέλευση του χαλκού? ‘Η όλα γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω (‘’µαύρα’’); Οπότε κάποιοι θησαυρίζουν παράνοµα, επί βλάβη και του αµέσου θύµατος (συνήθως αγρότη, ιδιοκτήτη του χαλκού), αλλά και του Ελληνικού ∆ηµοσίου, λόγω της συντελουµένης οργανωµένης φοροδιαφυγής.

Τα παραπάνω κατά την ταπεινή µου άποψη µπορούν να απαντηθούν εύκολα αν ερωτηθουν οι κλέφτες που συλλαµβάνονται από την Ελληνική Αστυνοµία, πού πουλάνε τα κλοπιµαία. Αν αυτό συµβεί όλα µετά δροµολογούνται. 

 

Δεν είµαι εγώ αυτός που θα υποδείξει τον τρόπο όµως ότι αυτό που συµβαίνει χρόνια τώρα και προκαλεί τεράστιες οικονοµικές ζηµιές και στον πρωτογενή τοµέα και στην ∆ΕΗ µπορώ να το πω.

Αυτό που επίσης µπορώ µετά βεβαιότητας να παραθέσω είναι το φοβερό ψυχολογικό σοκ που παθαίνει ένας άνθρωπος όταν έρχεται αντιµέτωπος µε την καταστροφή της περιουσίας του από την άµεση απώλεια, αλλά και την συνακόλουθη, ακόµη µεγαλύτερη δηλ. στην παραγωγή του.

 

Αξιότιµε Κε Εισαγγελέα,

δεν είναι δυνατόν σε µια συντεταγµένη και ευνοµούµενη κοινωνία να συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια φαινόµενα και να παραµένουν ουσιαστικά ατιµώρητα. Εκτός εάν θέλουµε να είµαστε ένα κατ’ ευφηµισµόν κράτος δικαίου…

Ένας και µόνον ένας τρόπος υπάρχει για να τελειώνουµε µε αυτό. Η πάταξη της κλοπής και της κλεπταποδοχής . Αν κάτι δεν µπορεί να πουληθεί, µάλλον δεν συντρέχει λόγος να κλαπεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το αστυνοµικό τµήµα Φαρσάλων για την σύλληψη των δραστών και πιστεύοντας ότι οσονούπω το µαχαίρι θα µπει στο κόκκαλο η Ελληνική ∆ικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της όπως πάντα.

Θέτω τον εαυτό µου στη διάθεσή Σας και Παρακαλώ για τις δικές Σας ενέργειες.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

Με τιµή και σεβασµό

Ο Αναφέρων και Καταγγέλλων

∆ρόσος Γεώργιος      www.agronews.gr