Οργισμένοι, έτοιμοι να παρανομήσουν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Του Γιώργου Χατζηλίδη      

Με πολύ περιορισμένη κίνηση και την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των λίγων εμπόρων που άνοιξαν έκανε τη... δεύτερη πρεμιέρα το click away στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται για ακόμα μια φορά στη δίνη ενός νέου lockdown.

Στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους υπήρχαν χθες τραπεζάκια στις εισόδους των καταστημάτων που άνοιξαν με το απαραίτητο αντισηπτικό και το POS, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης, έξω από τις οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί ουρές με καταναλωτές όλων των ηλικιών, είχαν κατεβασμένα τα ρολά τους.

Ο εμπορικός κόσμος της πόλης δηλώνει οργισμένος για το νέο lockdown το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί του, δεν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην πόλη ούτε από την κατάσταση στα νοσοκομεία (η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά το 40%) - πολλώ δε μάλλον επειδή, όπως λένε, δεν έχει αποδειχθεί ότι η κινητικότητα λόγω της λειτουργίας της αγοράς αποτελεί λόγο αύξησης των κρουσμάτων. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση των φορέων στη Θεσσαλονίκη με τους κ.κ. Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ότι η κινητικότητα λόγω της λειτουργίας των σχολείων είναι μεγάλη, καθώς αφορά 2 εκατομμύρια μετακινήσεις καθημερινά σε όλη τη χώρα, όταν το λιανεμπόριο καταγράφει μόλις 500.000 ημερήσιες μετακινήσεις.

«Το click away στην πραγματικότητα δεν αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων που δεν έχουν e-shop. Από το πρωί έχω δεχθεί δεκάδες οργισμένα τηλεφωνήματα από καταστηματάρχες οι οποίοι, μέσα στην απελπισία τους, λένε ότι είναι έτοιμοι να παρανομήσουν και να ανοίξουν τα καταστήματά τους κανονικά. Συστήνουμε αυτοσυγκράτηση και υπακοή στους νόμους, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοεί χιλιάδες επαγγελματίες που νιώθουν ότι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό» λέει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος επαναφέρει την πρότασή του να επιτραπεί η λειτουργία των μικρών καταστημάτων και να ανασταλεί η λειτουργία των μεγαλύτερων, στα οποία τις προηγούμενες μέρες είχαν παρατηρηθεί ουρές.

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε σύσκεψη το πρωί και να μας διαβεβαιώνουν ότι η αγορά στην πόλη θα μείνει ανοιχτή και λίγες ώρες μετά να ανακοινώνουν ότι μας ξανακλείνουν. Δεν είναι δυνατόν να βάζουν λουκέτο στα καταστήματα όταν δεν έχει αποδειχθεί ότι έστω ένα κρούσμα σχετίζεται με το εμπόριο. Βιώνουμε μία πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες αντί να ανακοινώνουν ημίμετρα που αντιστοιχούν σε ασπιρίνες για ετοιμοθάνατους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΘ.      www.naftemporiki.gr