Εργασιακός μεσαίωνας στην Πάτρα: Έμποροι απολύουν υπαλλήλους που δούλεψαν Κυριακή και ζήτησαν να πληρωθούν

Εκβιασμούς και πρακτικές πέρα από κάθε εργατική νομοθεσία χρησιμοποιούν έμποροι της Πάτρας
προκειμένου να μην πληρώνουν όσα δικαιούνται στους υπαλλήλους που απασχολούν στα καταστήματά τους.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο patrastimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας Βασίλης Παπασημακόπουλος, υπάρχουν επιχειρηματίες που μειώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους «ετσιθελικά», εκβιάζοντάς τους πως αν δεν δεχθούν θα τους απολύσουν.
Επιπλέον, λειτουργεί ένα περίεργο κύκλωμα «κόκκινου τηλεφώνου», με το οποίο όποιος εργαζόμενος δεν δεχθεί τη μείωση του μισθού του και απολυθεί δεν θα βρει σε καμμία άλλη επιχείρηση δουλειά, μπαίνοντας σε “μαύρη λίστα”.
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι ο εκβιασμός εμπόρου που διατηρεί κατάστημα στην Αγ. Νικολάου και όταν υπάλληλος που είχε εργαστεί την Κυριακή των Βαϊων που –σύμφωνα με το νέο νόμο- μπορούσαν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα- ζήτησε το ρεπό της αλλά και την πληρωμή της με 75% επιπλέον του ημερομισθίου –όπως ρητά ορίζει ο νόμος- αυτός αρνήθηκε και την απείλησε με απόλυση.
Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ο έμπορος δέχθηκε να δώσει το ρεπό στην εργαζόμενη, αλλά ακόμα αρνείται να καταβάλει τα επιπλέον χρήματα για την εργασία της Κυριακής.