Σαρωτικές αλλαγές και μειώσεις σε συντάξεις

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία,
καθώς οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί στο ενιαίο ταμείο των μισθωτών θα αποτελέσουν το παράδειγμα για να προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα. Την ίδια ώρα οι ενοποιήσεις Ταμείων και η κατάργηση κοινωνικών πόρων θα φέρουν πρόσθετα μέτρα. Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Μειώνονται οι επικουρικές και οι εισφορές από 1η Ιουλίου
Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών που θα υποστούν νέα μείωση η οποία θα κυμανθεί κοντά στο 8% κάτι που θα σημάνει μια μέση σύνταξη στα 170 ευρώ., ενώ από 1η Ιουλίου έρχεται και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους.
Ενοποίηση για τα μεγαλύτερα ταμεία ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ
Επόμενος στόχος βάσει των επιταγών του ΟΟΣΑ είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων και έτσι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Κατά συνέπεια θα συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία που θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία.
Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.
Το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών
1η Ιουλίου
Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες
Τέλος Σεπτεμβρίου
Ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τις ενοποιήσεις
Εως το τέλος του έτους
Παρεμβάσεις στα μερίσματα σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα
Ενοποίηση ασφαλιστικών φορέων
Κατάργηση κοινωνικών πόρων
Εξέταση της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους εισπράττουν υψηλή σύνταξη
1η Ιανουαρίου 2015
Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία
Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όλα τα Ταμεία (με βάση το ΕΤΕΑ) http://www.parapolitika.gr/