Η πυραμίδα της Νεκόμα - Τι κρύβει η μυστική εγκατάσταση των ΗΠΑ στα σύνορα με τον Καναδά

Πρόγραμμα διασφάλισης που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960
για να καταρρίψει τους εισερχόμενους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Χτισμένο με κόστος 6 δισ. δολάρια
Όποιος έχει τύχει να περάσει από τη Νεκόμα στη Βόρεια Ντακότα, σε απόσταση αναπνοής από τα καναδικά σύνορα, σίγουρα την προσοχή του θα έχει τραβήξει η τεράστια πυραμίδα που υψώνεται στη μέση του πουθενά και ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.
Αυτή η πυραμίδα ήταν κάποτε το «σπίτι» του τμήματος του στρατού των ΗΠΑ που είχε αναλάβει το αντιβαλλιστικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα της χώρα και είχε σαν στόχο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να καταρρίψει ενδεχόμενους σοβιετικούς πυραύλου, έτσι ώστε να μην βρουν το στόχο τους και σκοτώσουν χιλιάδες Αμερικανούς.
Η πυραμίδα της Νεκόμα αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που είναι γνωστές ως συγκρότημα διασφάλισης Stanley R. Mickelsen η οποία χτίστηκε το 1975. Μέσα στην πυραμίδα είχε εγκατασταθεί το ραντάρ που σάρωνε όλη την εναέρια περιοχή των ΗΠΑ, για τον εντοπισμό αερομεταφερόμενων αντικειμένων που ενδεχομένως θα αποτελούσαν απειλή για τις ΗΠΑ.
Επίσης, στην πυραμίδα ήταν εγκαταστημένοι 30 πύραυλοι Spartan και 16 μικρότερου βεληνεκούς.
Σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου από τη λειτουργία της, στις 10 Φεβρουαρίου του 1976, η περιοχή απενεργοποιήθηκε πλήρως, έπαψε δηλαδή να λειτουργεί. Ωστόσο, το ραντάρ παραμένει σε λειτουργία και σήμερα ως μέρος ενός περιμετρικού συστήματος ασφάλειας.
(defencenet)