Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χίος : Το φρούριο της πρωτεύουσας, το αλλοτινό κέντρο του νησιού

Στο βόρειο τμήμα της πόλης της Χίου, κοντά στο λιμάνι, βρίσκεται το λεγόμενο Κάστρο, διοικητικό κέντρο του νησιού κατά τους Μεσαιωνικούς και τους Νεότερους Χρόνους.

Ο χώρος του φρουρίου της Χίου κατοικήθηκε τουλάχιστον από τους Ελληνιστικούς Χρόνους. Τα ανασκαφικά ευρήματα πιστοποιούν τη συνέχιση της κατοίκησης στους Ρωμαϊκούς και στους Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους.

Σχεδόν τίποτα δε σώζεται από τις οχυρώσεις της πρώτης φάσης του φρουρίου, που ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα.
Η σύγχρονη μορφή του φρουρίου είναι απόρροια πολλών προσθηκών, ενισχύσεων και επισκευών που πραγματοποίησαν Γενουάτες, Ενετοί και Τούρκοι στην πρώτη γενουατική οχύρωση, από τις αρχές του 14ου αιώνα έως τα χρόνια της Eπανάστασης του 1821.
Οκτώ από τους ισχυρούς προμαχώνες του φρουρίου διατηρούνται έως σήμερα, ενώ η κύρια πύλη, η Porta Maggiore, διατηρεί τη μνημειακή μορφή της.
Το φρούριο της Χίου υπέστη στο πέρασμα του χρόνου μεγάλες καταστροφές (βομβαρδισμοί 1828, σεισμός 1881, κατασκευή προκυμαίας στις αρχές του 20ού αιώνα).
Στο εσωτερικό του φρουρίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά σπίτια, μουσουλμανικά τεμένη, νεκροταφείο επιφανών Οθωμανών, το Παλάτι Ιουστινιάνι, αναστηλωμένο διώροφο κτίριο του 15ου ή 16ου αιώνα (πιθανώς κτίριο της καγκελαρίας επί Γενουατοκρατίας), η Σκοτεινή Φυλακή, κτίσμα των Γενουατών, σε επαφή με τη δυτική πλευρά του προαναφερθέντος παλατιού, το οθωμανικό λουτρό (χαμάμ), που χρονολογείται στο 18ο αιώνα, η Κρύα Βρύση, ημιυπόγεια δεξαμενή Μεσαιωνικών Χρόνων, και ο Κουλάς, ψηλός πεταλόσχημος πύργος της Γενουατοκρατίας.

 
Η ευρεία τάφρος που περιέβαλλε άλλοτε τα χερσαία τείχη του φρουρίου έχει επιχωματωθεί.  Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη