Ισότητα των φύλων: Στην τελευταία θέση της λίστας η Ελλάδα

Στην τελευταία θέση, μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., βρίσκεται η Ελλάδα στον δείκτη που μετρά την ισότητα των φύλων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality), η χώρα μας είναι ουραγός, με 51,2 βαθμούς, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Ουγγαρία (51,9).    


Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν Σουηδία (83,6) και η Δανία (77,5). Παράλληλα, η Ιταλία και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο συγκριτικά με τα πρώτα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί, το 2005.
Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας, συνολικά η Ε.Ε. έχει σημειώσει πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,2 πόντους σε σχέση με το 2015 και 5,4 πόντους από το 2005.
Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν το μεγαλύτερο έδαφος να καλύψουν, με τα δύο κράτη να βαθμολογούνται με λιγότερο από 52. Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στην Πορτογαλία, με αύξηση 3,9 βαθμών, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 3,1 βαθμούς.    
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιουρόβα, δήλωσε:
«Προχωρούμε με μικρά βήματα. Ωστόσο, είμαι περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει, ιδίως με τους νέους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι η αλλαγή που πρέπει να επιταχυνθεί στην αγορά εργασίας. Η οδηγία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε φέτος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος.
Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.
Επιπλέον, η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων. www.in.gr