Χωρίς πατάτα η αγορά που βάζει μπρος για τιμή στα 55 λεπτά στον παραγωγό

Ένα εντυπωσιακό γύρισµα στην αγορά πατάτας συντελείται τις τελευταίες ηµέρες, ενόψει της φθινοπωρινής συγκοµιδής που θα ξεκινήσει την επόµενη εβδοµάδα στη Θήβα, µε την Αχαΐα και την Ηλεία να µπαίνουν στην παραγωγή µέσα στο επόµενο δεκαήµερο. 

Οι τιµές που διαπραγµατεύονται αυτό το διάστηµα οι παραγωγοί ενόψει της νέας συγκοµιδής υπερβαίνουν τα 50 λεπτά το κιλό στη Θήβα, ενώ ορισµένοι ζητούν ακόµα και 55 λεπτά, ένα επίπεδο που δεν φαντάζει δύσκολο για τη φετινή συγκυρία, δεδοµένης της τεράστιας έλλειψης που διαµορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι αποδόσεις που αναµένονται δεν θα υπερβούν τους 2,5 τόνους το στρέµµα, δηλαδή ποσότητες που δύσκολα θα µπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, η οποία κυριολεκτικά έχει στερέψει από προϊόν. Σ’ αυτή τη φάση, βασικός τροφοδότης της εγχώριας αγοράς είναι το Νευροκόπι, µε την τιµή παραγωγού να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό και µε προοπτική να ενισχυθεί το επόµενο διάστηµα, καθώς τα αποθέµατα θα αρχίσουν να περιορίζονται και η ζήτηση να εντείνεται όχι µόνο από το εσωτερικό, αλλά και από την αγορά της Ρουµανίας και γειτονικών της χωρών.

Σηµειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οι τιµές παραγωγού βρέθηκαν ακόµα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό, µε την ανοιξιάτικη πατάτα τον περασµένο Απρίλιο και Μάιο να διατίθεται σε ένα υποτονικό εµπορικό περιβάλλον µε χαµηλές τιµές που σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 25 µε 30 λεπτά το κιλό. Πλέον, το γενικό αίσθηµα στην αγορά υπαγορεύει ότι το προϊόν εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ανόδου που θυµίζει αρκετά τη διετία πριν την πανδηµία, κατά την οποία το εµπόριο πλήρωσε τιµές ακόµα και πάνω από 60 λεπτά το κιλό.

«Τρένο» μέχρι τον Αύγουστο θα πάει η αγορά

Είναι τέτοια η έλλειψη στην ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά πατάτας, ώστε ακόµα και µικρές παραγγελίες ικανοποιούνται µε δυσκολία. Ενδεικτικό της κατάστασης, µια παραγγελία για 3 κοντέινερ από τη Γαλλία που έδωσε Έλληνας έµπορος δεν έγινε δεκτή, µε τους Γάλλους εξαγωγείς να συγκεντρώνουν µε το ζόρι ποσότητα µόλις ενός κοντέινερ. Η δε τιµή εισαγωγής της γαλλικής, υποδεέστερης ποιοτικά πατάτας, ανέρχεται στα 40 λεπτά το κιλό, ένα επίπεδο που δικαιολογεί τιµές πάνω από 50 λεπτά για τις α’ κατηγορίας ελληνικές Σπούντες. Την ίδια στιγµή, έµποροι από τη Ρουµανία έχουν συγκεντρωθεί στο Νευροκόπι, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ποσότητες, αφού εκφράζονται ανησυχίες ότι η παραγωγή των Ρουµάνων δεν θα µπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ως το καλοκαίρι.

Σ’αυτή τη συνθήκη, άνθρωπος της αγοράς µεταφέρει στην Agrenda την προσωπική του εκτίµηση ότι η αγορά «θα πάει τρένο µέχρι και τον Αύγουστο». Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως τα αποθέµατα θα είναι ελάχιστα ώσπου να ξεκινήσουν οι πρώτες πρώιµες ανοιξιάτικες πατάτες, όσο η ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι τέτοια που θα καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική την Αιγυπτιακή παραγωγή.

Μειωμένη 10 ως 40% η παραγωγή της ΕΕ

Στο 10% υπολογίζουν τη µείωση της παραγωγής πατάτας στη Γερµανία, µε την Ελβετία να µετρά µείωση πάνω από 40%, ενώ µέσα σε αυτό το εύρος κινούνται οι απώλειες της παραγωγής συγκριτικά µε τα περσινά επίπεδα στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Κεντρικής και ∆υτικής Ευρώπης. Παρατεταµένοι καύσωνες κεντρικά και έντονες βροχοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια είναι ο ένας παράγοντας που οδήγησε στον εκτροχιασµό των παραγωγικών επιδόσεων της ΕΕ, ενώ συνέβαλαν και οι χαµηλές τιµές που διαµόρφωσε η αγορά κατά την περίοδο της πανδηµίας, που υποχρέωσε αρκετούς παραγωγούς να κόψουν εκτάσεις. Μειωµένη κατά 15% υπολογίζεται και η παραγωγή στην Κύπρο, λόγω παρατεταµένης ξηρασίας. Η παραγωγή του νησιού υπολογίζεται κοντά στους 30.000 τόνους, εκ των οποίων οι 15.000 θα ακολουθήσουν τη διαδροµή της εξαγωγής. Καθοριστικό για την εξέλιξη της αγοράς τους επόµενους µήνες, αναµένεται ότι θα είναι η ζήτηση από την Αίγυπτο, µε ορισµένους να εκτιµούν ότι θα µπορούσε να διαµορφωθεί αρκετά πάνω από τα 20 µε 25 λεπτά το κιλό, αφήνοντας σηµαντικά περιθώρια στην εγχώρια εαρινή παραγωγή.            www.agronews.gr