Μοσχαρίσιο κοντοσούβλι στον σπιτικό φούρνο

Προετοιμασία 15′, Αναμονή 24 ώρες, Ψήσιμο για ένα μέτρια ψημένο κοντοσούβλι 50′, για καλοψημένο 1 ώρα             

ΥΛΙΚΑ (για 6-7 μερίδες)

1½ κιλό ελιά (ή σπαλομπριζόλα αποστεωμένη ή το καπάκι της σπάλας) σε κομμάτια 5-6 εκ.

½ κιλό κρεμμύδια κομμένα στη μέση, που έχουμε ξεχωρίσει κάθε φέτα και 1½ τριμμένο

½ κ.γ.πάπρικα

50 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή δυο μικρές

4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.γ ξερό

2 φύλλα δάφνης

1 μπόλια κομμένη σε στενή λωρίδα μήκους 20 εκ. (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κρέας, το τριμμένο κρεμμύδι, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, τα φύλλα της δάφνης και το θυμάρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 24 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια του κρέατος με τα κομμάτια του κρεμμυδιού στη σούβλα, αφήνοντας ένα περιθώριο στην αρχή και στη μύτη της σούβλας. Αν χρησιμοποιήσουμε την μπόλια απλώνουμε τη λωρίδα και τυλίγουμε το κοντοσούβλι μας σφιχτά. Ακουμπάμε τη σούβλα στο γείσο ενός ψηλού ταψιού προσέχοντας να εξέχει το ίδιο και από τις δύο πλευρές και το λίπος να στάζει μέσα στο ταψί. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 230°C και συνεχίζουμε στους 180°C για 40 λεπτά. Κατά διαστήματα αλείφουμε το κοντοσούβλι μας με τη μαρινάδα και το γυρίζουμε 2-3 φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Προς το τέλος,  κόβουμε εγκαρσίως ένα κομμάτι κρέατος, αν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο, αλλιώς το αφήνουμε λίγο περισσότερο. Με ένα μαχαίρι το σπρώχνουμε προσεκτικά από την άκρη της σούβλας στην πιατέλα σερβιρίσματος, προσέχοντας να μη διαλυθεί.                  www.tovima.gr