Οι 8 στους 10 δεν τα βγάζουν πέρα με τις ανατιμήσεις!

Στο καναβάτσο καταναλωτές και επαγγελματίες! Ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα στήριξης

Μεγάλη ανησυχία σε όλο το οικονομικό φάσμα της κοινωνίας έχει προκαλέσει το ισχυρό «κύμα» των ανατιμήσεων.

Τα στοιχεία που καταγράφονται από την εξαμηνιαία διερεύνηση του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δείχνουν πως πάνω από 8 στους 10 καταναλωτές και επαγγελματίες αξιολογούν τις αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα ως ένα (αρκετά έως πολύ) μεγάλο πρόβλημα.

Επιπλέον, αν και αναγνωρίζεται ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών για τις ανατιμήσεις (επιδότηση της τιμής του ρεύματος, αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.), καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας (μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών κ.λπ.) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρείται ότι πρέπει να ενισχυθούν.

Περισσότεροι από 6 στους 10 απαντούν ότι και οι δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πάνω από τους μισούς κρίνουν ότι απαιτούνται νέα μέτρα στήριξης.

Σε καλύτερη θέση, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου, εμφανίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και στους τρεις τακτικούς και επαναλαμβανόμενους δείκτες οικονομικής «ασφυξίας»: το 31% (από 44%) παραμένει με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, το 31% (από 34%) συνεχίζει να έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, το 53% (από 56%) εξακολουθεί να ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, τους επόμενους 6 μήνες.

«Προκύπτει η ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου» σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. www.dimokratia.gr