Πίτες της Σάτζιης: Πώς να φτιάξετε τις παραδοσιακές κυπριακές πίτες με μέλι

Σάτζιη είναι ένα μεταλλικό και κοίλο σκεύος ψησίματος, σαν θόλος, που μπαίνει πάνω στη φωτιά, όπου οι Κύπριες νοικοκυρές έψηναν παραδοσιακά τις πίτες τους. Είναι ιδανικές για να συνοδέψουν τον πρωινό καφέ ή απογευματινό μας τσάι σαν γλυκό σνακ.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη, με λίγα υλικά που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να τη φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

    500 γρ. αλεύρι χωριάτικο (ή φαρίνα)
    1/4 κ.γ. αλάτι
    75 ml ελαιόλαδο
    250-275 ml χλιαρό νερό

Για την γέμιση

    Ελαιόλαδο
    Μέλι
    Ζάχαρη
    Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε (ρυζιάζουμε) με τα χέρια.
  Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Το αφήνετε σκεπασμένο για μια ώρα.
  Από την ζύμη φτιάχνουμε μπαλίτσες, περίπου 100 γρ. η κάθε μια.
  Με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Θέλουμε πολύ λεπτή ζύμη σε σχήμα ορθογώνιο.
   Ετοιμάσουμε τη γέμιση με το μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
   Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με τα υλικά για τη γέμιση. Κλείνουμε κατά μήκος τις άκρες και στη συνέχεια κλείνουμε στα τρία σαν φάκελο.
  Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε, για να ψήσουμε τις πίτες. Συνολικά θέλουν 5-6 λεπτά, τις γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να μη καούν.

Πηγή συνταγής: cookpad.com