Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα οφέλη και οι θετικές πλευρές των social media είναι πολλές αλλά όσο αυτά κυριαρχούν και εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στην ζωή των ανθρώπων κάνουν την εμφάνιση τους και αρνητικές επιπτώσεις. Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει διάφορες αρνητικές συνέπειες της χρήσης των social media.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Facebook είχε στη διάθεση της μια τέτοια έρευνα για αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα νεαρά άτομα και ειδικά στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας η χρήση του Instagram την οποία κράτησε μυστική χωρίς παράλληλα να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές που θα μετρίαζαν τα προβλήματα που καταγράφει η έρευνα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Global Information Management» ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνει καταγράφουν 46 αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των social media. «Αυτή η μελέτη έρχεται να προσφέρει στοιχεία στην περιορισμένη δουλειά που έχει γίνει για τη «σκοτεινή πλευρά» των social media η τεράστια δημοφιλία των οποίων τονίζει την σημασία που έχει η κατανόηση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η χρήση τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων που εντόπισαν προκαλεί αίσθηση και ανησυχία τόσο για τον αριθμό τους όσο και το επίπεδο της επικινδυνότητας τους. Άγχος, κατάθλιψη, σωματική και ψυχική καταπόνηση, παρακολούθηση, ζήλια, μοναξιά, υπερπληροφόρηση, έλλειψη ηλεκτρονικής ασφάλειας ακόμη και υποκίνηση σε αυτοκτονία καταγράφονται στη λίστα που συνέταξαν οι ερευνητές. Παραβίαση ιδιωτικότητας, εξαπάτηση, πανικός, αύξηση της ανάληψης οικονομικών ρίσκων, χαμένος χρόνος και τάση συγκρούσεων με άλλους χρήστες είναι μερικές ακόμη παρενέργειες των social media που εντόπισαν οι ερευνητές.     www.naftemporiki.gr


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Η επισιτιστική κρίση είναι ήδη εδώ...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

Αδιανόητο: Φοιτήτρια πήγε να καταγγείλει βιασμό, την έδιωξαν και κατέληξε... ξυλοκοπημένη και... κατηγορούμενη

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων