Παροχές και εκλογές

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη        
O Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 θα κλείσει στο 7% αντί του συγκρατημένου 6,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η ING αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 5,3% στο 6,6%, και οι ακόμη πιο αισιόδοξοι, όπως η Citigroup,

ποντάρουν σε αναπτυξιακή «απογείωση» με αύξηση του ΑΕΠ ακόμη και κατά 8,8%.

Τα νέα, εν ολίγοις, είναι καλά για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσαν να είναι και ιδανικά, εάν η χώρα δεν προερχόταν από μια ιστορική ύφεση 8,2% το 2020. Κι εάν το «μέρισμα ανάπτυξης» που προσδοκά η ελληνική κοινωνία δεν απειλείτο ήδη από το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης και από έναν, πανευρωπαϊκά, σκληρό κι απρόβλεπτο χειμώνα - τον χειμώνα που θα ζεσταθεί μόνον… με κουβέρτες, όπως προειδοποιεί το Bloomberg.

Παρά ταύτα η οικονομική συγκυρία παραμένει καλή - σε βαθμό που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί. Και σε βαθμό που εγείρει πολιτικούς πειρασμούς. Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες δεν είναι νέα, φρεσκάρονται όμως και αναζωπυρώνονται με ένταση τις τελευταίες μέρες. Και, απ’ όσους τουλάχιστον εντός κυβέρνησης φλερτάρουν με τον εκλογικό ακτιβισμό, «πακετάρονται» με χρονικό ορίζοντα ακόμη και την άνοιξη. Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό: Πάμε σε εκλογές όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία διαφορά υπέρ της Ν.Δ., όσο παραμένουν ανοιχτά τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης της πανδημίας, κι όσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφού, επίσης, ανακοινωθεί το μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα κρατήσει την Ελλάδα συνδεδεμένη με τη ροή φθηνού χρήματος και πριν αρθεί η ρήτρα δημοσιονομικής ευελιξίας που θα σημάνει την επιστροφή στα πλεονάσματα και σε μέτρα προσαρμογής.

Οι εν λόγω εισηγήσεις, δε, πλαισιώνονται και με ένα γενναίο πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί στα τέλη του χρόνου, με νέες μειώσεις φόρων, ελαφρύνσεις και «μπόνους» ανάπτυξης. Δεν είναι όλοι εντός της κυβέρνησης οπαδοί του εν λόγω σεναρίου. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου… φαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αντιθέτως, ο ίδιος θεωρεί πως η ενεργειακή κρίση φτιάχνει απρόβλεπτο περιβάλλον και θα απαιτήσει και νέες επιδοματικές παρεμβάσεις, λέει πως μπορεί να μην έχουμε ταμειακό πρόβλημα με διαθέσιμα 40 δισ. αλλά έχουμε δημοσιονομικό θέμα (με έλλειμμα 7,4% και χρέος άνω του 200%) και σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις βάζει ένα καθαρό δίλημμα: «Ή επιδόματα για να αντισταθμιστούν οι ανατιμήσεις ή παροχές». 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα και δημόσια, με δύο αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Η ευθεία δήλωσή του ότι «τροποποιείται προσωρινά η προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής» απευθύνεται πρωτίστως σε όσους εντός κυβέρνησης επιμένουν σε ανακοίνωση νέου πακέτου παροχών στο τέλος του έτους - είτε ως προεκλογικό «ζέσταμα» είτε ως συνέχεια των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπερ, η τελική απάντηση στο δίλημμα Σταϊκούρα μπορεί να κρίνει και τον χρόνο των εκλογών. Εάν η απάντηση είναι λελογισμένα μέτρα στήριξης, οι κάλπες μπορεί και να απομακρύνονται. Εάν προκριθεί γενναίο πακέτο παροχών, το σενάριο της εκλογικής άνοιξης παραμένει δυνατό...  www.naftemporiki.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων