Τα μοναδικά απολιθώματα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, στη θέση Μπαλή Αλώνια

Με μια ενδιαφέρουσα περιήγηση, με παράλληλη επιστημονική ενημέρωση, η ανανεωμένη ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια «επιστρέφει» και συστήνεται ξανά στους επισκέπτες της «Άγριας Δύσης» της Λέσβου.

Η δράση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στις 11:30, και περιλαμβάνει αρχικά επιστημονική ενημέρωση στην είσοδο του πάρκου και, στη συνέχεια, περιήγηση και γνωριμία με τις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις, η ανάδειξη των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Παράλληλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινάει τη συστηματική παρουσίαση -κάθε εβδομάδα- των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, που βρίσκεται στη θέση Μπαλή Αλώνια.

Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως σημαντικές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, «που συμπληρώνουν τις παλαιότερες ιστορικές θέσεις, προσθέτοντας πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του υποτροπικού δάσους στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου 20.000.000 χρόνια πριν».

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Μπαλή Αλώνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν για πρώτη φορά νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, ύστερα από επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδων απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες περιοχές, καθώς έχουν αποκαλυφθεί εκεί μοναδικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από 90 ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, καθώς και ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο. Αυτή η δραστηριότητα δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου. Αυτά τα διαλύματα εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, περνώντας έτσι εύκολα στα μέρη ξύλου των φυτών, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η απολίθωση έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κ.λπ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

Σημειώνεται, ότι τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, βραβεύτηκαν στα Landscape Awards 2021 στην κατηγορία Large Scale Landscape Design/ Heritage & Culture.        www.naftemporiki.gr
 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων