«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών

Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αγνόησε παντελώς τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί πέρυσι τον χειμώνα και επανέφερε το σχέδιό του, που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση αδειών και πάγκων σε λίγα χέρια-εταιρίες. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιμέρους υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη, που υιοθέτησε η κυβέρνηση και προβλέπει τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, μόνο που αυτή τη φορά προς εξαφάνιση οδηγούνται οι αγρότες- παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προτάσσει τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των λαϊκών αγορών με επικοινωνιακές παρεμβάσεις, όπως είναι ο θεσμός των λεγόμενων πρότυπων λαϊκών αγορών και ο θεσμός των υπαίθριων αγορών παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού (street food market). Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί και οι πωλητές, όλο το σχέδιο νόμου διαπνέεται από μία φιλοσοφία αφαίρεσης των αδειών τους. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι «καταργεί την εδώ και 93 χρόνια απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και θεσμοθετεί τη συμμετοχή των παραγωγών με τη διαδικασία της προκήρυξης (στην ουσία διαγωνισμό με μόρια και κριτήρια)».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «στην ουσία έχουμε δύο νομοσχέδια, ένα φανερό, που κατατίθεται στη Βουλή, και ένα κρυφό και σκοτεινό, στο οποίο αναφέρονται 16 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, και αποφασίζει χωρίς να γνωρίζουμε για το πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, πώς θα γίνεται η αδειοδότηση, πώς θα γίνονται οι προκηρύξεις, ποια θα είναι τα δικαιολογητικά για τις άδειες, ποιοι θα συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, ποια είδη θα μπορούμε να πουλάμε κ.λπ.». Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η διάταξη που θεσπίζει την αποστολή στοιχείων στην πλατφόρμα e-καταναλωτής κάθε πρωί έως τις 8.00, δηλαδή τις ποσότητες, την ποιότητα και την τιμή εκκίνησης και από τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, ενώ αυτή η υποχρέωση βαραίνει τα σούπερ μάρκετ, που έχουν λογιστήρια και κάνουν τζίρο μεγαλύτερο των 90.000.000 ευρώ.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με τους εκπροσώπους των παραγωγών και των πωλητών να συμμετέχουν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων αύριο, ενώ θα έχουν νέο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει συνάντηση όλων των εκπροσώπων των ομοσπονδιών για να καταλήξουν σε κοινές κινητοποιήσεις.    www.dimokratia.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων