Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ντροπή του σύγχρονου κόσμου: 36 εκατ. σκλάβοι

Από τους 500 Ινδούς που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από εργοστάσιο στις ΗΠΑ μέχρι τα
πορνεία όλου του πλανήτη το σύγχρονο δουλεμπόριο καλά κρατά. Η 23η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα κατά της δουλείας.
Κάπου στην Πελοπόννησο 19χρονος Ρουμάνος αναζητά δουλειά. Τον προσλαμβάνει, λοιπόν, ένας τσοπάνης για να προσέχει τα πρόβατα και του λέει πως θα του εξασφαλίζει φαγητό, στέγη και έναν μισθό. Μόνον που το φαγητό είναι λιγοστό και άθλιο, η στέγη ακόμα πιο άθλια και ο μισθός δεν δόθηκε ποτέ. Όταν ο 19χρονος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί μετά από περίπου ένα εξάμηνο, ο «εργοδότης του» τον κατεβάζει στο χωριό, πεινασμένο και χωρίς δεκάρα, και του λέει να τραβήξει τον δρόμο του αφού δεν είναι ευχαριστημένος. Κάτοικος του χωριού που βλέπει τον εξαθλιωμένο νεαρό, του δίνει φαγητό και 40 ευρώ για να μπορέσει τουλάχιστον να αγοράσει ένα εισιτήριο λεωφορείου και να φύγει. Αυτή η ιστορία σαφώς και δεν είναι μοναδική και αποκαλύπτει μια μικρή μόνον πτυχή, της λεγόμενης σύγχρονης δουλείας που συμβαίνει και στην χώρα μας.
Στον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index), ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρσι και φέτος επανήλθε επικαιροποιημένος, η Ελλάδα παίρνει την 156 θέση σε σύνολο 167 χωρών, ενώ εντός Ευρώπης κατατάσσεται 27 με περίπου 1.400 άτομα παγιδευμένα στην σύγχρονη δουλεία. Φυσικά, πρόκειται για εκτιμώμενο μέγεθος βασισμένο κυρίως στα στοιχεία ερευνών της Gallup. Όμως, αρκετά μέλη ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Α21 πιστεύουν ότι είναι κατά πολύ υψηλότερο. Όταν κοιτά κανείς τις βαθμολογίες των κυβερνήσεων ως προς την αντίδρασή τους απέναντι στην σύγχρονη δουλεία, η Ελλάδα παίρνει από τους αναλυτές του Global Slavery Index βαθμό Β, καθώς υπάρχει μεν ένα βασικό νομικό πλαίσιο που ποινικοποιεί μορφές της σύγχρονης δουλείας και μηχανισμοί προστασίας των θυμάτων, αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων.
Το βασικό ζήτημα με την σύγχρονη δουλεία είναι πως μπορεί μεν να απαγορεύεται, τουλάχιστον στα ευνομούμενα κράτη, αλλά στην πραγματικότητα δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και τούτο διότι όσο η φτώχεια επιμένει και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναζητούν πηγές φθηνού εργατικού δυναμικού, τόσο οι ευάλωτοι άνθρωποι θα πέφτουν θύματα σκληρής εκμετάλλευσης. «Δυστυχώς, σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας. Στην Μαυριτανία ενήλικες και παιδιά αποτελούν πλήρη ιδιοκτησία των αφεντικών τους, στην Ινδία γενιές και ολόκληρες οικογένειες είναι σκλάβοι, ενώ θύματα υπάρχουν και σε φάρμες στην Βρετανία και τα ψαροκάϊκά στην Ταϊλάνδη. Κάθε χώρα πλήττεται. Υπάρχουν 12 διεθνείς συμβάσεις και περισσότερες από 300 συμφωνίες που απαγορεύουν την δουλεία και, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει. Και τούτο διότι είναι κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας και των κοινωνιών μας και συνδέεται με τις αλυσίδες παγκόσμιας προσφοράς» επισημαίνει στο WE του news247.gr η Τζίνα Νταφάλια, επικεφαλής επικοινωνίας του Ιδρύματος Walk Free.
Πριν λίγους μήνες στις ΗΠΑ εκδικάστηκε η μεγαλύτερη υπόθεση human trafficking. Περίπου 500 Ινδοί είχαν προσληφθεί το 2005 από την Signal International για να εργαστούν στα ναυπηγεία της στον Μισισιπή. Ο καθένας τους είχε πληρώσει τουλάχιστον 10.000 δολάρια στον τοπικό μεσίτη ευρέσεως εργασίας που συνεργαζόταν με την Signal, με την προσδοκία μιας καλοπληρωμένης δουλειάς και βοήθεια για την απόκτηση της περίφημης πράσινης κάρτας. Αντ' αυτού, υποχρεώθηκαν να εργαστούν για λίγα χρήματα σε απάνθρωπες συνθήκες και στοιβάχθηκαν σε ένα καταυλισμό, ο οποίος φρουρούταν από ένοπλους άνδρες. Ο δικαστής της υπόθεσης απεφάνθη υπέρ των πέντε Ινδών που τόλμησαν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και όρισε στην Signal να τους καταβάλει αποζημίωση ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύντομα και άλλες ίδιες υποθέσεις πρόκειται να «σκάσουν» για την Signal, η οποία τόνισε, φυσικά, πως θα εφεσιβάλει. Λίγες ημέρες μετά από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και ο αμερικανικός κολοσσός Apple σπεύδει να δηλώσει ότι εάν βρεθεί πως κάποιος από τους προμηθευτές του εργατικού δυναμικού έχει χρεώσει προμήθεια, θα επιμείνει να δοθούν αυτές πίσω στους εργαζόμενους, οι οποίοι, σημειωτέον, συχνά παίρνουν δάνειο για να βρουν τα λεφτά και να αγοράσουν την ελπίδα μιας καλής εργασίας.
Αγορά 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η σύγχρονη δουλεία μοιάζει με το τέρας της λερναίας Ύδρας. Εγκληματολόγοι και ειδικοί στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι τα επόμενα δέκα χρόνια το human trafficking (η παράνομη διακίνηση ανθρώπων) αναμένεται να ξεπεράσει το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Σε οικονομικούς όρους, βάσει μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης (ILO),η σύγχρονη δουλεία εκτιμάται ότι αποτελεί μια παράνομη βιομηχανία που αποδίδει κέρδη ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό καθεστώς δουλείας. Τα 5 εκατομμύρια αυτών είναι παγιδευμένοι στα δίκτυα παράνομης πορνείας και 9 εκατομμύρια είναι μετανάστες –εντός ή εκτός συνόρων- προς αναζήτηση εργασίας. Με τα στοιχεία του Global Slavery Index, τα μεγέθη ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο και οι παγιδευμένοι άνθρωποι στα δίχτυα της σύγχρονης δουλείας υπολογίζονται συνολικά στα 35,8 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη επικράτεια σύγχρονης δουλείας σε σχέση με τον πληθυσμό τους, είναι η Μαυριτανία, το Ουζμπεκιστάν, η Αϊτή, το Κατάρ, η Ινδία, το Πακιστάν, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν, η Συρία και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων δούλων είναι η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ρωσία, η Νιγηρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη. Να σημειωθεί πως στην Ταϊλάνδη το μεγαλύτερο ποσοστό καταναγκαστικής εργασίας εντοπίζεται στην βιομηχανία επεξεργασίας θαλασσινών και την πορνεία, ενώ στη νότια Ινδία στην βιομηχανία ενδυμάτων. Όλες μαζί αυτές οι τελευταίες δέκα χώρες, αντιστοιχούν στο 71% των 35,8 εκατομμυρίων ανθρώπων παγιδευμένων στην σύγχρονη δουλεία, τονίζουν οι αναλυτές της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης The Walk Free Foundation που παρουσιάζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας και η οποία χρηματοδοτείται από τους Αυστραλούς φιλάνθρωπους Άντριου και Νίκολα Φόρεστ.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη οι σύγχρονοι δούλοι υπολογίζονται στις 566.200. Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να έχουν συνολικά τη χαμηλότερη επικράτεια μοντέρνας δουλείας παγκοσμίως, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν με πρόσφατες γνωστές υποθέσεις αυτές στην βιομηχανία καλλιέργειας κάνναβης στην Ιρλανδία και την καταναγκαστική επαιτεία στην Γαλλία. Το 65% των θυμάτων του human trafficking είναι Ευρωπαίοι, αν και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραστικά το ποσοστό των μη Ευρωπαίων. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων αφορά σε ποσοστό 70% την σεξουαλική και εμπορική εκμετάλλευσή τους, ενώ εργασία το ποσοστό υπολογίζεται στο 19%. Η καταναγκαστική εργασία, συχνά με «όπλο» το χρέος, συμβαίνει κυρίως στον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα, όπως και σε εκείνον της επεξεργασίας τροφίμων. Ωστόσο, αυξάνονται και οι περιπτώσεις παροχής οικιακών υπηρεσιών από μη Ευρωπαίους με συνθήκες σύγχρονης δουλείας, σε σπίτια διπλωματών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι η Τουρκία εμφάνισε στον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας τους μεγαλύτερους απόλυτους αριθμούς σύγχρονης δουλείας στην περιοχή. Μάλιστα, στη γειτονική χώρα εξαιρετικά υψηλοί είναι οι γάμοι παιδιών, όπως και η καταναγκαστική εργασία με το trafficking.
Η Τζίνα Νταφάλια επισημαίνει ότι χάρη στις προσπάθειες πολλών οργανώσεων κατά της δουλείας και την ενημέρωση του κόσμου, η σύγχρονη δουλεία συμπεριλήφθηκε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που σημαίνει ότι στο εξής θα αποτελεί προτεραιότητα για τον διεθνή οργανισμό και τα μέλη του. «Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε την διεθνή δράση και να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το πρόβλημα. Αλλά δεν θα καταφέρουμε πολλά εάν δεν δραστηριοποιηθούν και οι επιχειρήσεις γι' αυτό». Άραγε μπορούν ή κυρίως επιθυμούν οι επιχειρήσεις να αντισταθούν στις Σειρήνες του μηδενικού εργατικού κόστους;
news247

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Εύκολο τιραμισού...

Υλικά 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 1 φλ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 κ. σ. ποτό μπράντι (προαιρετικά) 2 φλ. τσαγιού καφέ εσπρέσο ή κάποιον άλλο δυνατό καφέ, παρασκευασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,