Μεγάλος κίνδυνος για την καρδιά τα τηγανιτά και τα αναψυκτικά

Μία διατροφή πλούσια σε τηγανητά τρόφιμα και σε αναψυκτικά αυξάνει τον κίνδυνο
για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε εξαετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα, όπως είναι τα αβγά, συνοδευόμενα από επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως το μπέικον και το ζαμπόν και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης διατρέχουν κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο μέσα στην επόμενη εξαετία, σε σύγκριση με εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά.
«Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί συχνά μία διατροφή όπως στις νότιες ΗΠΑ, θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει για καρδιαγγειακό νόσημα και να προσπαθήσει να κάνει κάποιες σταδιακές αλλαγές στη διατροφή του», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Τζέιμς Σικάνι, διατροφικός επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και πρόσθεσε:
«Για αρχή, προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα που καταναλώνετε τηγανητά τρόφιμα ή επεξεργασμένα κρέατα από κάθε μέρα σε τρεις φορές την εβδομάδα».
Στην έρευνα συμμετείχαν λευκοί και Αφροαμερικανοί άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Συμμετείχαν από το 2003 ως το 2007 και αρχικά υποβάλλονταν σε ερωτήσεις από τηλεφώνου, έπειτα σε σωματική εξέταση και τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.
Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, περιλαμβανομένων εκείνων που ακολουθούσαν τη διατροφή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ, εκείνων που επιλέγουν τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμεικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες κι αλκοόλ (δηλαδή με ροπή προς την κατανάλωση μπύρας, κρασιού, οινοπνευματωδών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ντομάτας και σάλτσας για σαλάτες).
Οι μοναδικοί που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ήταν όσοι ακολουθούσαν διατροφή όπως αυτή που συνηθίζεται στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation, που εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. http://www.altsantiri.gr