Κι όμως, το καθισιό δεν επιδρά αρνητικά στη διατροφή μας

Κατά καιρούς, η καθιστική ζωή έχει κατηγορηθεί από την
επιστημονική κοινότητα για αύξηση του άγχους και για εκδήλωση καρκίνου στις γυναίκες, μεταξύ άλλων. Αν για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί, αυτό είναι, προς έκπληξη όλων, η… κακής ποιότητας διατροφή.
Κι όμως, σύμφωνα με νέα, αμερικανική, επιστημονική μελέτη, το καθισιό στο σπίτι ή στη δουλειά δεν έχει αρνητική επίπτωση στη διατροφή μας.
Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Δρ. Κερέμ Σουβάλ, εξέτασαν τις συνήθειες πάνω από 4.900 Αμερικανών ενηλίκων που είχαν συμμετάσχει σε δύο ομοσπονδιακές δημοσκοπήσεις υγείας από το 2003 έως το 2006. Τα στοιχεία που ελήφθησαν δεν βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια, αλλά σε επιταχυνσιόμετρα, δηλαδή σε συσκευές μέτρησης της κίνησης ή μη του ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο χρόνος που περνούσε κάποιος καθιστός (εργαζόμενος, βλέποντας τηλεόραση ή οδηγώντας) δεν σχετιζόταν άμεσα με την ποιότητα της διατροφής του ή την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Γιατί, όμως, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με κακή διατροφή;
Ο Δρ. Σουβάλ απαντά: «Η επίπτωση προκύπτει όχι από την καθιστική συμπεριφορά, αλλά από την έκθεση του ατόμου που καθήμενος παρακολουθεί τηλεόραση σε διαφημίσεις προϊόντων με πολλές θερμίδες ή από την ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής που συνεπάγεται η αφοσίωση σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα».
Για να διευκρινίσει ότι: «Η υπερβολική καθιστική συμπεριφορά μπορεί να είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την κακή υγεία, ωστόσο οι πολιτικές δημόσιες υγείας θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη μείωση του χρόνου που καθόμαστε».
Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι παρατήρησαν ότι για κάθε λεπτό την ημέρα που το άτομο γυμναζόταν, αυξανόταν η ποιότητα της διατροφής του, καθώς και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερων θερμίδων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine. http://www.altsantiri.gr