Νέες απαιτήσεις από τους θεσμούς και μέτρα εντός Αυγούστου.

Ενα μεγάλο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, με «αντίβαρο» την εκταμίευση μιας μεγάλης πρώτης δόσης που μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίου με πολλά και σκληρά
προαπαιτούμενα μέτρα (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών κ.λπ.). Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά να εκταμιευθεί και δόση της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ με την οποία θα καλύπτεται:

-  η λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ·

-  η κάλυψη των 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο·

-  διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους, όπως, για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο·

-  η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ – βέβαια, το ποσό αυτό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM·

-  διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές του.

Χθες, άνοιξαν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη. Στόχος των δύο πλευρών παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως τις 11 Αυγούστου, αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως «φιλόδοξος», καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και «δύσκολα».

Επί της ουσίας, Αθήνα και θεσμοί έχουν κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα για να διαμορφώσουν το κείμενο του νέου Μνημονίου. Η χθεσινή –πρώτη σε πολιτικό επίπεδο– συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 6 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα. Δηλαδή, το πώς θα γίνονται οι συναντήσεις από εδώ και στο εξής, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίζονται προβλήματα, ώστε να μην «υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές».

Παράλληλα, όμως, η συζήτηση εισήλθε και στην ουσία των ζητημάτων. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε δε ότι, «όπως καταλαβαίνετε, υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα», αλλά «η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση περιλαμβάνονται:

1. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η τραπεζική αργία και τα capital controls έχουν εκτροχιάσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς και το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Οι νέες εκτιμήσεις θεσμών και υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2,5-3%. Επίσης, οι δανειστές θεωρούν ότι, ακόμα και με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, αντί στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.


Στο πλαίσιο αυτό, ή θα πρέπει να αλλάξει ο στόχος ή να λάβει νέα μέτρα η κυβέρνηση για φέτος. Αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο, με την κυβέρνηση όμως να καλείται να λάβει νέα μέτρα για το 2016, ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα και την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το θέμα είναι το «πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018».

2. Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τους σωστούς όρους θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τα ζητήματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως το πώς θα γίνει και τι ποσό θα απαιτηθεί τελικά. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση χθες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουνάρα, για το ίδιο ζήτημα.

3. Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο σε βάθος χρόνων θα πρέπει να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω του νέου Ταμείου, να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η τρόικα εκφράζει τις αμφιβολίες της τόσο για το κατά πόσο είναι εφικτό να συσταθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα το νέο Ταμείο, όσο και για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, στα θέματα του ελέγχου περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, η φορολογία αγροτών, οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ κ.λπ. Επίσης, κρίσιμο είναι και το κατά πόσο οι δανειστές θα επιμείνουν στην απαίτησή τους να υιοθετηθεί νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, ερωτηθείς χθες σχετικά με το εάν το ζήτημα των νέων προαπαιτούμενων ετέθη από τους δανειστές στην πρώτη συνάντηση, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή:  kathimerini.gr