Οι 5 φόροι που φέρνει το Μνημόνιο.

«Κούρεμα» των ευνοϊκών όρων της ρύθμισης των 100 δόσεων, οριακές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι, ανατροπές στη φορολογία των αγροτών, παρεμβάσεις στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της συμφωνίας με τους εταίρους.
Ο χρόνος νομοθέτησης των μέτρων αυτών είναι
ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Ορισμένα από τα μέτρα όπως οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, ενώ τα υπόλοιπα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Στα φορολογικά μέτρα, σύμφωνα με την Ημερησία, που φέρνει το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνονται:

1. ΕΝΦΙΑ: 
Ο φόρος διατηρείται φέτος και το 2016 με στόχο την είσπραξη εσόδων 5,3 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο συζητά με τους θεσμούς οριακές αλλαγές που θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν:

• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.
• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

2. Ρύθμιση 100 δόσεων: 
Η ρύθμιση δεν ακυρώνεται. Ωστόσο, για τους περίπου 900.000 φορολογούμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει υπάρξει ποτέ, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, φέρνει ανατροπές, καθώς πολλοί θα κληθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις. Οσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν:

• Αριθμός δόσεων με εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσε δόσεις.

• Αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%. Εξετάζεται το επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 5%.

• Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των εκατό.

3. Προκαταβολή φόρου: 
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 100% μέχρι το 2017.

4. Εισφορά αλληλεγγύης: 
Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ηδη οι θεσμοί έχουν ζητήσει τη μείωση του συντελεστή 8% της εισφοράς που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων η οποία συνεπάγεται και μείωση του αφορολογήτου της εισφοράς κάτω από τις 12.000 ευρώ.

5. Αγρότες: 
Οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5% .

Επιπλέον οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι αφορολόγητες ενώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις έχει καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ευνοϊκά μέτρα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους νέους αγρότες όπως:

• Τη φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και όχι 26% που θα ισχύει για τους υπόλοιπους και με προκαταβολή φόρου 50%.

• Τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου για τους νέους αγρότες για τα πρώτα 3 ή 5 χρόνια της δραστηριότητάς τους.
Πηγή: financialbox.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων