Mήπως το χταπόδι είναι… εξωγήινος; Τι αποκαλύπτει το DNA του

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία
κατάφεραν για πρώτη φορά να «διαβάσουν» το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ρίχνοντας φως στα γενετικά μυστικά ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης. Ανακάλυψαν όμως κάτι… εξωγήινο!
Σύμφωνα με την έρευνά τους, το DNA του χταποδιού έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο, δηλαδή 33.000 αντί για 23.000. Επίσης, εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές με τα κεφαλόποδα και τα άλλα συγγενικά ασπόνδυλα, σε σχέση με τα οποία διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι διαθέτει εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.
Όπως διαπίστωσαν, το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια – κάμερες και ‘έξυπνα” πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.
Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.
«Ήταν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϊ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του. Για «ένα επίπεδο νευρωνικής πολυπλοκότητας μοναδικό στα ασπόνδυλα», έκανε λόγο και ο Ρόκσαρ.
Σημειώνεται ότι το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών –εμφανίστηκε περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά-, πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του.
Μάλιστα, θεωρείται τόσο έξυπνο, που στη Βρετανία ο νόμος το προστατεύει από τα επιστημονικά πειράματα!
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.http://www.altsantiri.gr